Намалете риска от сърдечни заболявания с омега-3 мастни киселини

сърдечни заболявания, омега-3, мастни киселини

Сърдечносъдовите заболявания са сред основните причини за смъртност при българите днес.

България в момента е на второ място по смъртност от сърдечносъдови заболявания в света. Повечето от инфарктите се причиняват от кръвни съсиреци в артериите, с което се блокира подаването на кръв към сърцето. Много изследвания сочат обратнопропорционална зависимост между хранителен режим, богат на омега-3 мастни киселини, и риска от инфаркт и инсулт. Как точно действат омега-3 мастни­те киселини?

  • Понижават високото кръвно налягане, потискайки производ­ството на веществата, стесняващи кръвоносните съдове.
  • Намаляват риска от образуване на кръвни съсиреци.
  • Понижават нивото на триглицеридите, мазнини в кръвта, свързвани с холестерола, които способстват за развитие на сър­дечносъдово заболяване.
  • Ограничават възпалението на артериите и регулират сърдеч­ния ритъм.

Омега-3 мастните киселини са задължителен елемент от про­филактиката. Има сигурни доказателства, че те са наистина не­заменими за страдащите от сърдечносъдови заболявания. При­емани в големи количества, имат превантивно действие срещу рестеноза – повторно блокиране на артериите след проведена ангиопластика.

Ако вече имате установено сърдечносъдово заболяване или искате да се предпазите от такова, лекарите съветват всяка седмица да консумирате тлъста риба, богата на омега-3 мастни ки­селини. Такива са сьомгата, скумрията и прясната риба тон (не купувайте консерви от последната, защото при преработката й се унищожават полезните мазнини), пресни или консервирани сардини и сардели. Агенцията за стандартизация на храните наскоро издаде предписания за безопасност относно приема на тлъсти риби: при мъжете до 4 пъти седмично, при жените след детеродна възраст – същото; при момичета и жени в детеродна възраст приемът се ограничава до два пъти седмично. Показа­телно е, че агенцията препоръчва на децата и жените в детерод­на възраст да се въздържат от консумация на марлин, акула и риба меч заради високите нива на вредни замърсители, натру­пани в мазнината на големите хищни риби.

Ако не сте любител на рибата, вземайте рибено масло.

 

Морските дарове намаляват риска от инфаркт наполовина!

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *