Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

За стимулиране на паметта – част 2

Един от начините да стимулирате кръвооросяването на мозъка е движението. Особено подходящи са аеробните упражнения, ходенето пеша и колоезденето.

Ако наистина искате да подобрите паметта си, купете си музикален инструмент и се научете да свирите на него. Това ще развие двигателните ви умения и способността ви да анализирате и да се съсредоточавате.

Слушайте музика от различни стилове. Установено е, че музикалният фон подобрява способнсостта за концентрация по време на учене и дори впоследствие улеснява възпроизвеждането на запаметената информация, а някои стилове музика повишават възбудимостта на мозъчните неврони. Колкото по-бърз е ритъмът, толкова по-силно реагира мозъкът.

Приемайте мултивитамини. Изберете комбинация, която осигурява 100% препоръчителния дневен прием на фолиева киселина и витамин В12, защото тези витамини трудно се набавят чрез храната, а дефицитът им се отразява на функциите на мозъка.

Яжте риба поне 2-3 пъти седмично. Тлъстата риба (сьомга, скумрия, херинга и прясна риба тон) е богата на омега-3 мастни киселини. Сигурно знаете, че тези съединения са жизненоважни за сърцето, защото предпазват артериите от натрупването на плака. Поради същата причина са полезни и за мозъка.

Овладейте стреса, като откриете своя начин за справяне с него. Не е нужно да посещавате курсове по медитация, със сигурност има нещо простичко и приятно, което ви успокоява: от люлеенето в хамака през четенето на книги, решаването на кръстословици и до рисуването с пръсти. Напрежението води до повишаване на нивата на стресовите хормони, които с течение на времето може да засегнат хипокампуса – мозъчния център, контролиращ паметта.

Избягвайте храните, богати на наситени мазнини – консумацията им води до уплътняване и стесняване на артериите, което на свой ред намалява притока на кислород към мозъка. Също толкова вредни са и транс-мастните киселини. Те се съдържат в мекия маргарин и в повечето пакетирани сладкарски изделия.

 

 

Яйцата са източник на Омега-3

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *