Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Лек за всеки кожен проблем – вирджински хамамелис!

virdjinski hamamelis

Освен парацетамол, дезинфектанти и лейкопласт, в домашната ви аптечка винаги трябва да има и препарат, съдържащ вирджински хамамелис -течен екстракт, който се добива от американското растение Hamamelis virginiana.

 

 Това дърво се огъва толкова лесно, че някога индианците го използвали за изработка на лъкове. В наши дни с тинктурата от растението се облекчават симптомите на редица кожни заболявания, в това число дерматит и екзема

 

Активната съставка в традиционния вирджински хамамелис е танинът, химическо съединение със съдосвиващо действие. Той е толкова ефикасен за стягане на порите на кожата, колкото са и тонизиращите лосиони. Освен това свива кръвоносните съдо­ве и намалява кървенето от получени при бръснене порезни рани и от други по-леки наранявания. Някога, заради съдържа­щите се в нея танини, билката се е употребявала вътрешно за ле­чение на диария. Днес дестилираният препарат, продаван в ап­теките под търговското наименование „вирджински хамамелис“ или „вода от вирджински хамамелис“, е съвсем различно лечеб­но средство. Въпреки това все още можете да намерите ориги­нални продукти с вирджински хамамелис, в това число течен ек­стракт, сушени листа (за приготвяне на запарка) или тинктура. Билката е основна съставка и в много козметични артикули.

 

Вирджинският хамамелис помага за лечение на:

  • мазна кожа
  • нараняване и охлузване
  • проблеми при бръснене
  • сърбеж
  • телесна миризма
  • уртикария
  • хемороиди

Употреба на готовия препарат

Въпреки че продаваният днес в аптеките вирджински хамамелис се различава доста от традиционното лечебно средство, той си остава безопасен и ефективен адстрингент с приложение при:

  • Проблеми при бръснене. Използвайте билковия препарат за дезинфекция и намаляване на кървенето при повърхностни по­резни рани. Не се препоръчва употребата му при по-дълбоки рани: съдържащият се в тинктурата алкохол може да увреди до­пълнително кожата. Дори и да не сте се порязали, използвайте вирджински хамамелис вместо лосион за след бръснене и ще по­чувствате омекотяващото и успокояващото му действие.
  • Тонизиране на кожата. Натопете марля или памуче в билко­вия препарат и леко обтрийте лицето, за да отстраните повърх­ностната мазнина, да стегнете порите и да тонизирате кожата. Не случайно билката присъства в много продукти на бялата коз­метика.
  • Ухапвания от насекоми. Като умерен адстрингент билката по­мага при слънчеви изгаряния, кожни възпаления и ухапвания от насекоми. През лятото я съхранявайте в хладилника. Така и ефектът от успокоителното й действие ще бъде по-силен.

 

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *