ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Какво знаем и какво още не знаем за шоколада? (1)

Полезен ли е шоколадът или вреди на здравето ни? Правдоподобно ли е твърдението, че с шоколадова диета можеш добре да се вталиш?

6okoТези и ред други въпроси възникват всеки път, когато стане дума за шоколада. Ако подозирате, че истината е някъде по средата – значи сте наясно с нещата, коментират от www.kp.ru. Да опитаме да разберем кое е истина и кое – мит!

* Шoколадът повдига настроението. Вярно! Шоколадът съдържа фенилетиламин, анандамид и мастни киселини, които въздействат върху определени мозъчни центрове. Стимулира се усещането за щастие.

* От шоколада се напълнява. Има логика! Основното му съдържание е мляко и глюкоза. Шоколадовите въглехидрати се усвояват и изразходват много бързо. Ако изгубите мярка и се тъпчете с шоколад, със сигурност ще прибавите някой и друг килограм. Но ако се ориентирате към тъмния шоколад и не прекалявате с количеството – няма страшно.

* Шоколадът може да замени всяка енергийна напитка. Точно! Основните източници на енергия за организма ни са захарта и мазнините. От тях в шоколада има предостатъчно! Мазнините от какаовото масло се усвояват бавно и осигуряват енергия за организма ни за дълго време. Въглехидратите предоставят на организма достъпна, “бърза” енергия. В шоколада се съдържат още магнезий и калий, необходими за нормална работа на мускулите. Теоброминът и кофеинът пък имат благотворно въздействие върху сърдечно-съдовата и нервната система – така любимото лакомство може да се приеме като приятен и лек стимулант.

* В шоколада има много кофеин, което е опасно. Нищо подобно: един стандартен шоколад съдържа 30 милиграма кофеин, а една чашка кафе – цели 180!

* Шоколадът е полезен за сърцето и кръвоносните съдове. Вярно е! Полифенолите от какаовите зърна въздействат благотворно върху сърдечно-съдовата система. Те оптимизират кръвообращението и намаляват натоварването на сърцето. Трябва обаче да се помни, че за профилактика и лечение следва да се използва само висококачествен горчив шоколад!

(Следва)

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *