Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Най-разпространените митове за слънчевия загар

Лятото е сезонът, когато тялото ни се запасява с полезната доза витамин D и се подготвя за здрава зима. Увлечени да натрупаме запас от здраве, ние често прекаляваме или допускаме грешки, свързани с митовете за слънчевия загар. Ето някои от тях, които би трябвало да възприемаме критично!

zagar* Колкото по-дълго стоим на слънце, толкова повече витамин D трупаме. Всъщност това зависи от цвета на кожата: колкото е по-тъмна, толкова по-неспособна е да синтезира слънчевия витамин. Дефицитът на витамин D се среща по-често при смуглите хора; те би трябвало да стоят на слънце повече.

* Мургавите хора нямат нужда от слънцезащитни кремове. Не е вярно – просто при тях зачервяването от изгаряне става видимо, когато нещата вече са доста сериозни.

* Слънцезащитните средства не пропускат витамин D в кожата. Близко е до истината, коментират от www.eg.ru. Все пак е достатъчно два пъти седмично да направим 15-минутни слънчеви бани, за да получим полезната си доза. Най-щадящо е това да стане под “дантелена” сянка – под плажен чадър или дърво с хубава корона. Оптималното време е половин час.

* Ако се мажем със слънцезащитен крем, няма да хванем тен. Не е вярно – ще хванем, макар и по-бавно. Слънцезащитните мазила не са в състояние да спрат цялото ултравиолетово лъчение.

* Плажовете в северните ширини са по-безопасни. В спектъра на слънчевите лъчи има два типа ултравиолет: UV-A и UV-B лъчи. На север преобладават по-малко енергетичните UV-A и за да “почернееш” ти трябва повече време на плажа. Това е коварно: А-лъчите проникват в по-дълбоките слоеве на кожата и е по-вероятно да се получи слънчево изгаряне.

* При облачно време не можеш да изгориш. Нивото на агресивното UV-A лъчение не зависи от облаците, следователно и в облачно време се изгаря. Но UV-В лъчите, необходими за синтеза на витамин D, при облачно време действително са по-малко интензивни.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *