Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Лекарства от кухнята помагат спешно при рани и охлузвания

Ако не разполагате с антисептичен крем, намажете раната с пчелен мед и я превържете с лейкопласт, бинт или чиста памуч­на тъкан.

 

  • Медът има изразени антибактериални свойства и спо­ред редица изследвания ускорява заздравяването на рани. Дори да няма с какво да направите превръзка, не се притеснявайте – като изсъхне, медът ще образува естествен защитен филм вър­ху раната.
  • Чесънът е друг естествен антибиотик. Притиснете към рана­та една счукана скилидка. (Ако раздразни кожата, незабавно я отстранете.)

 

Охлузено коляно

Децата охлузват коленете си почти всеки ден. В такива случаи не допускайте коричката върху засегнатия участък да се втвър­ди. Най-надеждното средство за защита на охлузената кожа е ва­зелинът (можете да използвате и друг вид петролатум) той поддържа коричките меки, като ги предпазва от напукване.

 

Урок от четириногия ви приятел

Ако няма с какво да промиете раната и се намирате твърде да­лече от дома, просто я оближете. Благотворното действие на слюнката е описано и в научни доклади. Задължително условие е това да бъде собствената ви слюнка – в противен случай е твърде вероятно да причини инфекция.

 

Слепете краищата

Предупредителният надпис върху опаковката на SuperGlue гласи: „Залепва кожата моментално!“ Ако сте си порязали пръс­та с лист хартия например, секундното лепило е точно това, което ви трябва. SuperGlue е толкова ефикасно, колкото и Histoacril – лепило за човешки тъкани, използвано в медици­ната за третиране на рани. Предлага се без рецепта, както и Dermabond. При залепването обаче трябва добре да съедините и притиснете ръбовете на кожата. Ето защо методът не е подхо­дящ за рани, които са твърде дълбоки, с неравни краища или в близост с твърде подвижна става. Ако се използва неправилно, лепилото може да образува „клин“, който ще попречи на кра­ищата да се съберат, и след зарастването на раната ще остане бе­лег. Не докосвайте лепилото, докато съхне.

 

Да потърся ли лекар?

Ако раната не се затваря или не спира да кърви, как­то и ако са налице симпто­ми на инфекция (гной, нео­бичаен секрет, повишена телесна температура, за­червени ивици по кожата около засегнатия участък), незабавно отидете на лекар. При дълбоки прободни рани вероятно ще ви бъде предписана ваксина против тетанус.

 

Изпитано…

Мнозина твърдят, че ако поръсите раната с черен пипер, веднага ще спрете кървенето.

 

Доказано…

Може и да не постигнете точно този ефект, но в действителност черният пипер има обезболяващи и антисептични свойства.

 

 

Най-честите заблуди за нашето здраве

 

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *