Наднормените килограми задръстват паметта

Да отслабнеш не означава само да подобриш общото си физическо състояние. Означава също да направиш главата си по-бистра, да балансираш т.н. епизодична памет.

debeliШведски учени установиха експериментално, че хората със свръхтегло имат проблеми с епизодичната памет. Те твърдят на базата на своите изследвания, че ако възрастни жени над 60-те започнат да спазват диета и отслабнат, по-лесно ще помнят имена и лица, описват от www.kp.ru. Смъкването на излишните килограми влияе благотворно на мозъка в онази част на дейността му, която пази събитийната информация за човека.

Учените се занимавали с 20 пълни жени над 60-те, които се съгласили да спазват диета. В продължение на половин година те били под лекарски контрол и постоянно им правили различни изследвания и тестове за състоянието на паметта. В края на експеримента средното тегло на достолепните дами “слязло” от 85.5 на 77.5 килограма. Едновременно с това паметта на жените чувствително се подобрила и те по-лесно се справяли с тестовете, изискващи запомняне на непознати лица и имена. Изводът на изследователите: при загуба на тегло мозъкът започва да работи по-ефективно и успява да извлече нужната му информация с минимален разход на енергия.

Ако сте на години и усещате, че паметта ви подвежда – погледнете се в огледалото! Преценете дали не е добре да стопите някой и друг килограм. Мозъкът ви ще е благодарен, ако го направите!

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *