Вино ли? Защо не!

Умерената консумация на вино повишава нивото на „добрия” холестерол. Под „умерена консумация” се разбира най-много 2 чаши вино!

Не трябва да пиете повече от 2 чаши вино на ден, защото вредата ще надхвърли ползата. Червеното вино е източник на мощни антиоксиданти, които се съдържат в люспите на гроздовите зърна. Виното, по принцип, съдържа минерали, малко натрий и много калий, а сухото бяло вино се позволява при почти всички диети.

Нежеланите отлагания, които се натрупват във вашите артерии, могат да ви убият. Но не всичко с наименованието „холестерол” е опасно за здравето. Липопротеинът с висока плътност (т.нар. „добър” холестерол) е полезен, защото спомага за елиминирането на „лошия” холестерол (липопротеин с ниска плътност, който се отлага в стените на артериите и повишава риска от инфаркт и инсулт).

Овесените ядки са отличен източник на разтворими фибри, които образуват своеобразен филм върху чревната лигавица и възпрепятстват усвояването на приетите мазнини. Ако всеки ден изяждате по 1 купа овесена каша, ще понижите чувствително нивото на „лошия” холестерол. Изберете обикновени овесени ядки, а не полуфабрикат.

Други източници на разтворими фибри са сливите, ечемикът, варивата, патладжанът и аспержите. Портокаловият сок подобрява баланса на холестерола.

Яжте чесън всеки ден. За да не дразни стомаха ви – мачкайте го с преса за чесън. Смята се, че свойството му да понижава холестерола се дължи на съдържащия се в него алицин. Ако предпочитате хранителни добавки с чесън, потърсете желатинови капсули, за да предотвратите появата на „чеснов дъх”.

Джинджифилът също намалява усвояването на „лошия” холестерол. И него можете да намерите във всякакви форми – изсушен и смлян за чай, като цял сушен корен за готвене и под формата на капсули.

 

Алкохолът в умерени количества е полезен?

Оценете статията
Оценка 5 от 1 гласували

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Разглеждайки този уебсайт, вие се съгласявате с използването на бисквитки.