ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Каква профилактика трябва да спазват болните от макулна дегенерация?

ХРАНИТЕЛЕН РЕЖИМ

  • Зеленчуци и плодове. Някои от тях съдържат големи количества лутеин и зеаксантин – два антиоксиданта с доказано полезен ефект за здравето на очи­те. Учени са установили, че хората, които консумират богати­те на антиоксиданти къдраво зеле, спанак и броколи веднъж дневно, имат с 43% по-малък риск от макуларна дегенера­ция. Други ценни източници на лутеин и зеаксантин са про­летните зелени зеленчуци, жълтъците, сладката царевица, оранжевите чушки, кивито, портокаловият сок и тиквичките.
  • Риба. Австралийски специалисти, които са изследвали над 3500 души на средна възраст 49 години, са установили, че тези сред тях, които консумират риба поне веднъж ме­сечно, имат два пъти по-малък риск да развияттежка маку­ларна дегенерация в сравнение с тези, които изобщо не консумират риба. Хората, които хапват риба веднъж сед­мично, са най-облагодетелствани. Това най-вероятно се обяснява с факта, че омега-3 мастните киселини, съдържа­щи се в рибата, се откриват и в ретината.
  • Цинк. Това е елемент, който също е от голямо значение за здравето на ретината и може да забави прогресирането на макуларната дегенерация. Съдържа се в тиквите, слънчогле­довите семки, овеса, пилешкото месо, раците и стридите.

 

 

ХРАНИТЕЛНИ ДОБАВКИ

  • Антиоксиданти. Допълнителният прием на лутеин и зеаксантин може да ви предпази до известна степен. Ако смятате, че не си осигурявате до­статъчно от тези елементи чрез храната, първо се опитайте да се храните по-здравословно, а след това говорете с ле­каря си за възможността да приемате добавки.

 

ТРАДИЦИОННА МЕДИЦИНА

  • Редовни прегледи. Ако сте над 50 години, трябва веднъж годишно да ходите на очен преглед и дори по-често, ако имате фамилна обремененост с МД или зрението ви се влоши внезапно. Ранната диагно­за може да спести много процедури за забавяне прогреси­рането на болестта. Може да се направи лазерна терапия, която ще спре про­гресирането на заболяването. В противен случай има опас­ност от сериозно и трайно увреждане на ретината и зрение­то. Офталмологът ще ви посъветва как сами да наблюдава­те зрението си.
  • Следете кръвното си налягане. Хипертонията може да увеличи риска от макуларна дегенерация.

 

НАЧИН НА ЖИВОТ

  • Откажете се от вредния навик. Ето още ед­на причина да спрете да пушите. В рамките на мащабното многогодишно изследване на здравословното състояние на медицинските сестри в САЩ учените са уста­новили, че пушачите са два пъти по-предразположени към макуларна дегенерация в сравнение с непушачите.

 

Какво казва науката за очилата тренажори с перфорация Д-р Вижън

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *