Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Какво представлява макуларната дегенерация?

макуларна дегенерация

Чувствителната към светлина макула е разположена в ретината.

Благодарение на нея виждаме предметите в най-големи подробности, когато се намират в централното зрително поле. Възрастовосвързаната макуларна дегенерация  (ВСМД) е прогресира­що, заболяване, което постепенно води до загуба на централното зрение. Увреждането на макулата е съпроводено със замъглено и размазано виждане в централното зрител­но поле и поява на множество малки слепи петна. Периферното зрение се запазва. Макуларната дегенерация се среща често и е причина за 35% от случаите на слепота. Близо 16 милиона ду­ши по целия свят са засегнати в някаква степен от макуларна дегенерация. При хората над 65 години макуларната дегенерация е най-честата причина за слепота. Познати са два вида възрастовосвързана макуларна дегенерация:

  • Суха форма на ВСМД – среща се при 80% от всички случаи на ВСМД. С напредва­нето на годините върху макулата започват да се образуват малки, твърди жълти наслагвания, наречени други, които след време се сливат и образуват по-големи петна, което води до атрофиране на макулата. Малък процент от хората, при които са открити други, развиват тежка макуларна дегенерация и слепота.
  • Ескудативна (влажна) форма на ВСМД – характеризира се с отделяне на течност или кръв от анормалните кръвоносни съдове на ретината. Това уврежда макулните клетки и се образува цикатрикс, а тъканта загрубява. Влажната форма на ВСМД во­ди до внезапна загуба на зрението. Сухата форма на макуларна дегенерация може да премине във влажна.

Ако забележите рязко влошаване на централното зрение, поява на слепи петна в зри­телното поле и размазано виждане, трябва незабавно да отидете на лекар. Личният ле­кар вероятно ще ви изпрати за консултация при офталмолог, който ще прегледа зре­нието ви и ще ви направи тест чрез т. нар. решетката на Амслер. По време на прегледа е възможно офталмологът да установи наличието на други и макулна атрофия чрез офталмоскоп (уред, използван за оглед на очните дъна).

При влажна форма на макуларна дегенерация офталмологът ще ви назначи флуоресцеинова ангиография, за да прецени дали сте подходящи за лазерна терапия. При ангиографията се инжектира контраст, чрез който се откриват анормалните кръвоносни съдове на ретината.

 

ЛЕСНО РЕШЕНИЕ

Навън носете очила със защитен UV филтър, за да предпазите очите си от въздей­ствието на опасните слънчеви лъчи.

 

ПРИ ПРОБЛЕМИ С ОЧИТЕ МОЖЕ ДА ПРОБВАТЕ И ПОСЛЕДНИЯ ХИТ СРЕД ОФТАЛМОЛОЗИТЕ ПРИ МЕДИЦИНСКИТЕ ОЧИЛА – ТРЕНАЖОРНИТЕ ОЧИЛА Д-Р ВИЖЪН.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *