Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Коварното яйце е най-полезно рохко!

Няма спор: яйцата са сред най-полезните храни, които човечеството използва. А споровете за това – как е най-добре да се ядат, са безкрайни.

egКокошето яйце е превъзходен хранителен продукт, съдържащ всичко нужно на човешкия организъм: калций, желязо, фосфор, мед, витамини и аминокиселини, припомнят от medikforum.ru. Жълтъкът например има всичко нужно на тялото ни, комплекс витамини от А и В-групата, без които не може да се осъществи усвояването на микроелементите, изграждането на нервни и мускулни клетки; а също и витамин D – регулаторът на фосфорно-калциевия обмен.

Яйцето обаче е коварно: организмът ни не може да усвои еднакво пълноценно всичките му съставки, когато го готвим по един или друг начин. Така например суровият яйчен белтък съдържа веществото авидин, което блокира усвояването на важния биотин и нарушава обменните процеси. В същото време жълтъкът е желателно да се приема суров, но непременно с добавен лимонов сок – за да си спестим някоя салмонелоза. Към суровия жълтък добавяме и растителна мазнина, тъй като мастноразтворимите киселини в него така се усвояват най-пълноценно.

Специалистите са единодушни, че от всички термични обработки на яйцата най-цялостно безопасна е варенето. Вареното яйце се нуждае за преработката и усвояването си от повече енергия, отколкото самото то съдържа. По тази причина то е добър диетичен продукт.

Продължителното варене обаче унищожава полезните аминокиселини в яйцето. Затова е препоръчително яйцата /пресни!/ да се ядат рохки. Рецептата на приготвянето им е простичка: поставят се на котлона в съд със студена вода и 25 секунди след като кипнат, се изваждат.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *