Магнитните бури са опасни – мит или реалност?

Практика е медиите да предупреждават за предстоящи слънчеви изригвания и магнитни бури, за които се смята, че причиняват психосоматични неразположения.
магнитни бури
Какво представлява магнитната буря и каква е връзката й със слънчевите изригвания? Когато слънцето изригва, се отделя поток от плазма, състоящ се от електрони и протони. Поради високата си температура тези частици променят силата на електромагнитното поле на Земята и временно го деформират. Дори стрелката на компаса регистрира изменението. Този феномен учените наричат магнитна буря. Според тях обаче човешкият организъм отдавна се е приспособил към подобен род природни явления. Дори смятат, че става дума по-скоро за психогенни оплаквания заради натрупана от миналото информация за негативното им влияние върху човека.

Действително магнитните бури влияят например на телекомуникационните връзки, често объркват птиците, които се ориентират по магнитното поле на Земята. Въпреки това учените твърдят, че няма категорични данни за влияние върху човека.

Става ясно, че по време на интензивни слънчеви изригвания и магнитни бури нараства броят на инфарктите и инсултите; зачестяват оплакванията от безсъние, главоболие, напрегнатост и световъртеж; обостря се състоянието на хората с психични проблеми. Някои специалисти твърдят, че най-податливи на тези влияния са страдащите от хронични заболявания.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *