Защо е опасна сънната апнея?

Обструктивната сънна апнея е сравни­телно често срещано явление, което не­рядко остава незабелязано.

 

Сънната ап­нея се изразява в спиране на дишането за кратки периоди от време. Това потен­циално сериозно и дори опасно за живо­та състояние се среща най-често при мъ­жете с наднормено тегло, но и жените не са застраховани срещу него.

Обструктивната сънна апнея настъп­ва, когато по време на сън езикът или ме­кото небце се отпуснат назад към гърло­то и запушват дихателните пътища, в ре­зултат на което достъпът на кислород до белия дроб е силно затруднен. За една нощ е възможно да спрете да дишате между 20 и 100 пъти за периоди от десет секунди и дори повече.

Обикновено тези пристъпи са съпро­водени от непълно събуждане, за което нямате спомен. Спирането на диша нето често е последвано от шумно изхъркване и поемане на въздух – сигнал, че дишането се възстановява (активирано от мозъка). На сутринта обикновено се чувствате изтощени и неотпочинали. Опасността при това състояние произти­ча от повишаването на въглеродния дву­окис и понижаването на кислорода в кръвта резултат на нарушеното дишане.

Тези внезапни промени в дишането увеличават риска от високо кръвно на­лягане, инсулт, инфаркт, сърдечна не­достатъчност, диабет и проблеми с бъб­реците.

Съществува и друго, не толкова често състояние, наречено централна сънна апнея, при която проблемът не произти­ча от обструкция на горните дихателни пътища, а от нарушена функция на цен­търа за дишането в мозъка. Причината обикновено е съдово или дегенеративно мозъчно заболяване.

При проучване, което сравнява бър­зината на реакциите на хора с апнея и хо­ра с висока концентрация на алкохол в кръвта, първите показали по-лоши ре­зултати. Ако ви е поставена диагноза сънна апнея, с оглед безопасността ви е необходимо да декларирате състоянието.

Ако имате опасения, че страдате от сънна апнея, много важно е да се консул­тирате с лекар, за да избегнете усложне­ния. Лекарят може да ви насочи към спе­циалист, който да ви направи изследва­ния с апаратура по време на сън.

 

 

ЛЕСНО РЕШЕНИЕ

 

  • Новите сънотворни таблетки залеплон (соната) се елими­нират от организма след ня­колко часа и рядко предиз­викват странични ефекти. Можете да ги приемате дори след като сте си легнали и не успявате да заспите.

 

Ако ви мъчи упорито безсъние…

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *