Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Пет важни зеленчука: сурови или варени?

Прието е да се мисли, че по-голяма част от зеленчуците са по-полезни в сурово състояние. Термичната обработка действително редуцира някои техни качества.

zelenТермичната обработка разрушава например някои витамини, но в същото време тези храни придобиват други важни свойства, разкрива medikforum.ru. Нека да видим как стоят нещата при пет от най-често използваните.

Бяло зеле. То съдържа витамини от В-групата, С и РР, както и холин, забавящ проявата на склеротични процеси. При готвене зелето увеличава своите полезни качества. Диетолозите например препоръчват в края на зимата поне веднъж седмично да се яде кисело зеле, като се правят различни ястия, борш и зеленчукови супи. Концентрацията на витамин С в киселото зеле е тройно по-висока в сравнение с прясното. Такава храна следва да се консумира до час и половина след приготвянето, защото в готовото блюдо процесите на разлагане продължават и витамините окончателно излитат от чинията.

Моркови. Този кореноплод съдържа калий, калций, желязо, йод, фосфор, магнезий, манган, витамини Е, В, С и D, ферменти, ефирни масла и физиолоигично активни вещества. Вареният морков съдържа три пъти повече антиоксиданти в сравнение със суровия. Изключително важният за човека бета-каротин си отделя единствено при топлинна обработка на морковите.

Домати. В състава им влизат глюкоза и фруктоза, йод, калий, фосфор, бор, магнезий, натрий, манган, калций, желязо, мед, цинк, витамини А, в, В2, В6, С, Е, К, РР, бета каротин, ликопен и органични киселини. Най-полезната съставка е ликопенът – мощен природен антиоксидант, който е защита от вредния холестерин и щит срещу някои видове рак. Съдържанието на ликопен нараства при топлинна обработка, затова е добре доматите да се задушат или запекат. Суровият зеленчук в салата се подправя със слънчогледово олио и се посолява – тези задължителни компоненти допринасят за по-пълното усвояване на ликопена.

Цвекло. В него има висока концетгпрация от В-витамини и цинк. Суровото цвекло съдържа витамини А, С и РР, аминокиселини, желязо, флавониди. Някои от полезните съставки при варене се разпадат, но останалите се усвояват по-пълноценно.

Чесън. В суров вид той е чудесен източник на желязо и витамин С. Високата температура разрушава тези съставки, но се увеличава концентрацията на алицин. Това вещество има бактерицидни свойства и пази от образуването на тромби.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *