ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Нова представа за стареенето

Схващанията за стареенето са се променили. Ако си представяте, че на стари го­дини ще бъдете немощни и болни, прогонете този образ от съзнанието си. Според новите изследвания ключът към по-дълъг живот и крепко здраве е в ръцете ни.

 

ФАКТ!

Само 30% от това, което наричаме „остаряване“, е неиз­бежно. Останалото за­виси от нас.

 

Ако на прародителите ни им е било известно това, което ние сега знаем за здравето и остаряването, те може би щяха да живеят по-дълго и да бъдат по-дейни на старини. Те не са има­ли шанса да се възползват от многоброй­ните полезни открития на учените, кои­то преобърнаха представата ни за старее­нето.

Да започнем с преломната идея, че не е задължително здравето ви да се влоша­ва с напредването на възрастта. Може би ви звучи твърде хубаво, за да е истина, но е факт. Ако сега предприемете няколко малки стъпки, за да подобрите здравето си, на осемдесет, деветдесет години, а до­ри и по-късно, ще бъдете изпълнени с жизненост и енергия.

Доказателство за това е проучване, проведено в САЩ. През 1958 г. Инсти­тутът за изучаване на процесите на ста­реенето в Балтимор започва изследване, което се състои в проследяване на здраво­словното състояние на 1000 души за определен период от време. Резултатите са впечатляващи. Въпреки общоприети­те схващания, физическите промени, свързани със стареенето, за разлика от из­мененията, причинени от заболявания, са несъществени. С други думи стареене­то не е здравословен проблем. Ако не ви е сполетяла сериозна болест или травма, вие ще останете здрави и жизнеспособни през целия си живот.

Вероятно си мислите, че гените вече са решили съдбата ви. Не бързайте с това за­ключение. През 1984 г. беше дадено нача­лото на нов мащабен изследователски проект: Изследване на стареенето в Аме­рика на фондация „Макартър“. Меди­цински специалисти от цялата страна – клетъчни биолози, социолози, невропсихолози, генетици и други изучават раз­лични аспекти на процеса на стареенето и търсят начини как по-дълго да съхранят младостта.

Най-впечатляващото им откритие е, че начинът на живот оказва много по-го­лямо влияние върху здравето, отколкото гените. Например проучване върху близ­наци, живели в различна среда, показва, че само 30% от физическите промени, свързани с остаряването, могат да бъдат отдадени на гените. Останалите се дъл­жат на предпоставки като начин на хране­не, рискови фактори, физическа актив­ност и честота на медицинските прегледи.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *