Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Кресонът – суперхрана от древността до днес

Ново изследване посочи салатата от кресон като изключително полезна съставка в програмите за здравословно и балансирано хранене.

kresonКресонът /Lepidium sativum/ е водно растение, познато на човечеството от древни времена. То е едно от първите растения, “опитомени” от човека. Известно е още като воден крес или мокреш, расте край водни басейни. Култивираният му вариант е масово използван в салати.
Култивирането на кресона започнало още в Античността: гръцките войници го похапвали за тонус и издържливост. В практиките на различни народи кресонът се използва за лечение на бъбреци, черен дроб и жлъчка, приложим е и за изчистване и неутрализиране на проблемна кожа.
Модерната диететика препоръчва салатата от суров кресон като суперхраната на 21-и век. Диетолозите съветват също растението да се добавя в супи и сандвичи, пише medikforum.ru. Дребните листенца на кресона са истинска аптека: пълни са с витамини, включително В, Е и С, цинк и калий. Медицинските изследвания на резултатите от системен прием на кресон потвърждават и хипотезата, че растението има антиканцерогенен ефект.
Тестовете с доброволци на възраст 19-55 години доказват това твърдение. Контролните изследвания са показали, че с 30% се намалява рискът от повреждане на ДНК в левкоцитите, което отключва пътя за появата на тумори. Ако кресонът стане редовна съставка на всекидневното меню, това гарантира високо ниво в кръвта на лутеина и бета-каротина, които са мощни антиоксиданти и активни борци с раковите клетки.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *