Пробиотици, пребиотици, синбиотици..

С антибиотиците сме приблизително наясно. Но напоследък се говори все повече за нови препарати със странни имена, за­вършващи на -биотици. За какво става дума?

Пробиотиците са живи микробни хранителни добавки. Те влияят благотворно на нашия организъм, като подобряват и оздравяват неговия микробен баланс. Едни от най-известните са млечно-киселите бакте­рии и бифидобактериите, които се използват при производството на кисе­ло мляко и други млеч­ни произведения. Според изследователите пробиотиците не са токсични, съхраняват се и оцеляват при преминаване през стомаха и тънките черва. В червата те произвеждат жизненоважни ензими и клетъчни биопродукти. Те могат да се използват за предпазване от диария и за подобряване на лактозната нетолерантност (непоносимостта към лактоза). Трите най-известни и най-полезни пробиотици са: лактобацилус ацидофилус, бифидобактериум бифидум и лактобацилус булгарикус. Това са „приятелски” бактерии, които подобряват жизнеността и съставляват около 98% от чревната флора.

Пробиотичните лактобацили играят важна роля за балансираното хранене на човека, оказват благопри­ятен ефект върху редица заболявания и подобряват храносмилането.

Полезното действие на пробиотиците е много широко, те:

 • подобряват смилаемостта на млечните продукти и другите протеини
 • стимулират абсорбирането на лактозата при хора, които не могат да я усвоят
 • подпомагат цялостното храносмилане и потискат развитието на болестотворни микроорганизми в храносмилателната система
 • потискат гнилостните процеси в стомаха и черва­та, предотвратяват липсата на витамин В и подпома­гат организма по време на прием на антибиотици
 • намаляват риска от болести на стомаха и лекуват диария
 • ограничават появата на вагинални инфекции
 • стимулират имунната система и имат антиканцерогенен (противораков) ефект
 • спомагат лекуването на дихателни инфекции – астма, кожни екземи
 • намаляват риска от алергии
 • спомагат за понижава­не на нивата на „лошия“ холестерол.

Пробиотиците се предлагат като хранителни добавки под формата на хапчета, капсули или течности. Добавянето на пробиотици към храната е един естествен начин за запазване на доброто здраве. Те спомагат да се преодолее разстройващи­ят ефект на диетите за храносмилателната ни система, на психичния стрес и заобикалящата ни замърсена среда.

Организмът може да се снабди с пробиотици по естесвен начин чрез приемането на достаъчно кисело мляко, което е лидер сред пробиолактичните храни.

 

Пребиотиците са несмилаеми хранителни добавки, които влияят на метаболи­зма и стимулират растежа на определени видове бак­терии, т.е. може да се каже, че пребиотиците са „храна“ за пробиотиците. За да бъ­дат ефективни, пребиоти­ците трябва да достигнат до дебелото черво, без да са се разградили в по-горната част на храносмилателна­та система. Хранителните вещества, които отговарят на това условие, са например олигозахаридите – съдържат се в кромид лука, цикорията, чесъна, боба, граха, в прясното мляко. Те стимулират растежа на бактерията бифидус в дебелото черво. Пребиотиците имат антиканцерогенни и антимикробни свойства, влияят на нивото на глюкозата в кръвта.

Синбиотиците Това са хранителни добавки, които съ­държат едновременно и пробиотици и пребиотици и това засилва полезното им действие. Синбиотиците подобряват функ­циите на организма при повишен разход на енер­гия и тежки натоварва­ния, увеличават синтеза на костно вещество при фрактури на костите и стимулират опорно-двигателния апарат. Такива хранителни добавки мо­гат да се намерят в специализираните магазини в страната.

Оценете статията
Оценка 0 от 0 гласували

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

От 4 до “Пробиотици, пребиотици, синбиотици..

 1. Pingback: Каква болест е муковисцидоза и как се лекува?

 2. Pingback: Кресонът – суперхрана от древността до днес | Лекува нет

 3. Pingback: Какво не трябва да се яде при диария? | Лекува нет

 4. Pingback: Здраве и жизненост за мама и бебе | ПО-КРАСИВИ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Разглеждайки този уебсайт, вие се съгласявате с използването на бисквитки.