Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Как стресът влияе върху имунната ни система?

Учените твърдят, че хроничният стрес може да увеличи податли­востта на организма кът простудни заболявания с 90 %.

имунна система

Дълго време на връзката между стреса и здравословните проблеми се гледаше ка­то на поверията, разказвани от възраст­ните хора – всички им вярват, но нищо не е научно доказано. Последното десе­тилетие предостави стотици доказател­ства в подкрепа на тази теория. Ето най- честите опасности, които крие стресът.

 

Имунна система

Редица изследвания до­казват, че хроничният стрес срива имун­ната система и организмът става по-по­датлив към заболявания като простуда и грип. Според проучване, проведено в

САЩ, хората, изложени на стрес, имат 60% по-малко активни CD8 клетки и зна­чително по-малко CD4 клетки от другите хора. Това са белите кръвни телца, които помагат на организма да се справи с бак­териите, вирусите и туморните клетки. Главните виновници за това са хормони­те на стреса – кортизол и адреналин.

Хората, подложени на стрес, боледу­ват много по-тежко от грип и вирусни инфекций. В друго изследване учените инжектират на доброволни участници грипен вирус тип А, след което ги поста­вят под карантина в хотелски стаи за се­дем дни. Тези от тях, които са били изло­жени на по-голям стрес преди това, имат много по-тежко изразени симптоми на грип като по-обилни секрети в дихател­ните пътища например.

 

Две порции риба седмично намаляват сърдечните проблеми

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *