Две порции риба седмично намаляват сърдечните проблеми

С високото си съдържание на омега-3 мастни кисе­лини тлъстите риби – сьомга, риба тон, херинга, скумрия, сардини и пъстърва – са полезни за сърцето източници на белтъчини, витамини и минерали. Рибата влияе положително върху здравето по изключително впе­чатляващ начин.

риба, сърдечни проблеми,Полезни вещества

Белтъчини – Рибата е отличен източник на качествени белтъчини и не съдържа наситени мазнини.

Витамин B6 – Рибата съдържа известни количества от този витамин, който укрепва имунна система и повишава настроението.

Витамин В12 – Сьомгата, скумрията и прясната риба тон са ценни източници на този витамин, който е необходим за здравето на кръв­ните клетки. Освен това той подпомага пълноценното функционира­не на централната нервна система.

Витамин D – Този полезен за костите витамин се съдържа в съвсем малко храни, като сьомгата и скумрията са начело в списъка.

Желязо – Скумрията и сардините са богати на този жизненоважен елемент, който снабдява кръвта с кислород и предпазва от анемия.

Ниацин – Съдържащият се в рибата витамин от групата В ниацин подпомага усвояването на енергията от въглехидратите.

Омега-3 мастни киселини – Две основни омега-3 мастни кисе­лини в рибата – декозахексаеновата (DHA) и ейкозапентаеновата (ЕРА) – предпазват от астма, депресия, сърдечносъдови заболява­ния, високо кръвно налягане, псориазис и ревматоиден артрит.

Тирозин – Тази аминокиселина участва в синтеза на невротрансми- тери в мозъка и подобрява психическото здраве.

За максимална полза

Тъй като високата температура убива паразитите и потенциално опасните мик­роорганизми в суровата риба, най-добре подлагайте рибата на топлинна обра­ботка. Консервираната сьомга и сардини с костите са богати на калций.

Порция здраве

Рибата е изключително полезна за сърдечносъдовата система и затова кардиолозите препоръчват приема на две порции по 170 г тлъста риба седмично, с което се понижава рискът от смъртност вследствие на сърдечно-съдови заболявания.

 

 

По-здрави с морски дарове

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *