ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Защо децата хапят?

Понякога може и да е от любов

дете хапе

Много родители се притесняват, когато госпожата от детската градина се оплаче, че детето им хапе приятелчетата си. Ако не ви се е случвало да попаднете в тази ситуация, то вашето дете вероятно поне веднъж се е прибирало с отпечатъци от нечии зъбки.

Обезпокоително ли е това поведение?

Подобна проява на агресия е напълно нормална, ако става дума за деца от 1 до 3-годишна възраст, твърдят психолози. В този период от развитието си те още не са се освободили от опознаването на света чрез устата, чрез която изразяват и обич, и агресия. Родителите в никакъв случай не бива да отвръщат на детето по същия начин, за да му покажат, че от ухапването боли. То много добре знае, не го подценявайте. Не драматизирайте и не смятайте реакцията за необичайна. Според психолозите тя е форма на себезащита и самосъхранение, проявена в пререкания и спорове. Ако обаче детето, което хапе, е мрачно и нервно, непременно трябва да разберете какво го мъчи, пише вестник „Всичко за дома“.

Тази форма на детска агресия, макар естествена, е добре да се контролира и пренасочи. Поставете категорични забрани: „Не настоявам да играеш и да се сприятеляваш с това дете, но забранявам да го хапеш“. Ориентирайте хлапето към други обекти и приемливо изразяване на чувствата – нека да рита топка, да мачка глина и пластилин. Така агресията ще се прояви в игрите, а не в сблъсък в реална ситуация. Имайте предвид, че самоконтролът се учи най-вече от личния пример на родителите, научаваме от популярния седмичник.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *