Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Да заменим ли кравето масло с маргарин?

В съзнанието на много хора консумацията на маргарин е по-безопасна, отколкото тази на чистото краве масло. Дали това е вярно?

masloСъщия въпрос си задава в момента и науката! В британско медицинско списание е публикувано изследване, което ни съветва да не бързаме със замяната, съобщават от medikforum.ru.
Автори на изследването са специалисти от Националния институт по здравето в САЩ. Те са анализирали повторно данните от изследване, проведено в Австралия в края на 60-те и началото на 70-те години на миналия век. Изследването обхванало 500 мъже на възраст под 60 години, претърпели инфаркт. На половината от тях било препоръчано да заменят кравето масло в менюто си с омега-6 /полиненаситени мастни киселини/. Новият анализ стига до извода, че тази препоръка най-малкото е спорна. Ето защо: хората, на които било препоръчано да заменят кравето масло, умирали два пъти по-често в сравнение с контролната група, в която хранителните навици не били променени.
Според американците причината за това е химическата метаморфоза на омега6 в организма на човека. Тази полиненаситена мастна киселина се превръща в арахидонова киселина, способна да освободи дремещи процеси в организма. Една от последиците може да се окаже развитието на сърдечна недостатъчност. Американските учени са убедени, че тяхната теория ще накара много диетолози да преосмислят своите тези за здравословното хранене.
Ентусиазмът на американците обаче не е споделен от всички специалисти. Така например Виктория Тейлър от Британския фонд за сърцето смята, че ползата от употребата на ненаситените мазнини е доказана от по-дълбоки изследвания. Професор Сандърс от Кралския колеж в Лондон пък счита, че да се правят такива глобални изводи за вредата от омега6 е прибързано.
Какво да прави клетият потребител в тези условия? Мъдър съвет в стил “опитът на баба”: да похапваме с мярка онова, което ни е вкусно. И – повече движение!

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *