Кои храни помагат при депресия

Някои хранителни съединения имат ползотворно въздействие върху химическите вещества в мозъка, отговарящи за настроението. Учените смятат, че неза­менимата аминокиселина триптофан играе важна роля за нормалната функ­ция на мозъка, тъй като тя участва в производството на невротрансмитера серотонин, който от своя страна облекчава депресивните състояния.

Понякога хората в депресия се насочват към продукти, богати на сложни въг­лехидрати (съдържащи се в т. нар. „утешителни храни“), за които се смята, че имат благотворно въздействие и върху синтеза на серотонин. Храните с високо съдържание на сложни въглехидрати подпомагат ефикасното усвояване на триптофана.

Можете да се справите с мрачното настроение и като консумирате храни, богати на витамини от групата В. Фолатът понякога липсва при хората, страдащи от депресия. Според предварителните изслед­вания депресираните хора имат анормални количества и от вита­мин В12. Вероятно съществува връзка между ниските нива на вита­мин В12 и фолат и влошения метаболизъм на химическите вещества в мозъка, свързани с регулирането на настроението.

Витамин В12 действа съвместно с фолата и витамин В6 с цел реду­циране на хомоцистина – аминокиселина, свързваща се с депресия­та. Витамин В12 участва в превръщането на хомоцистина в други ве­щества, като по този начин предотвратява натрупването му^в кръво­носните съдове. Витамин Вб способства и за производството на ензимите, отговарящи за метаболизма на веществата в мозъка, кои­то влияят на настроението (например серотонин и допамин).

Омега-3 мастните киселини, които обикновено отсъстват от хра­нителния режим на много хора, присъстват в мозъка и са жизнено­важни за нормалното му функциониране. Въпреки че в момента не се знае много за начина, по който омега-3 регулират настроението, последните открития показват наличието на взаимовръзка между понижените нива на тези съединения и депресията.

Аспержите, грахта, зеленолистните зеленчуци и лещата съдържат фолат. Вероятно съществува връзка между недостига на фолат и влошения метаболизъм на веществата в мозъка, свър­зани с регулирането на настроението.

Морските дарове и тлъстата риба съдържат омега-3 мастни киселини. Тези мазнини са жизненоважни за оптималната дейност на мозъка и са свързани с намаляване на случаите на де­пресия.

Бананите,  грахта, млечните продукти и птичето месо съдържат триптофан. Триптофанът е прекурсор на серотонина – невротрансмитер в мозъка, който е свързан с облекчаването на депресията.

Млечните продукти, морските дарове, птичето месо и тлъстата риба съдържат витамин В12. Недостигът на този витамин е свързан с депресията.

Бананите, грахта и картофите съдържат витамин В6. Този витамин от групата В подпомага производството на ензимите, отговарящи за метаболизма на веществата в мозъка, които регулират настроението.

 

 

Застрашени ли сте от зимна депресия?

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *