ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Ако детето е с намален слух, ще може ли да говори?

Какво да правим, когато на 3 годишна възраст детето все още не е проговорило и има проблеми със слуха?

 

В България и има специални училища за слабочуващи деца, които правят много за децата с подобни проблеми, но големият им недостатък е, че децата свикват с правилата на този затворен свят и доста често не искат да навлезнат в света на звуците.

По статистика 3% от българските деца имат нарушен слух. Основните причини за това са или увреждания на слуховия нерв или на вътрешното ухо. Симптом на това е непрекъснатото плачене на детето, което не може да обясни с думи, че ухото го боли. Това и моментът, когато родителите трябва да обърнат внимание, че нещо не е наред със слуха на детето. Ако се хване навреме лекарите имат възможност да реагират, ако е твърде късно лекарите прибягват до слухопротезиране. Рисковото тук е, че ако отново се забави реакцията и на родителите и на докторите, то детето може да не успее да проговори, защото не може да чува собственият си глас или тези на хората около него.

Съветът на специалистите е при най-малкият симптом да не губите време и да заведете детето си на специално изследване с апаратура фиксираща биотоковете на мозъка. Ако дори малка част от слуховите нерви е запазена има реална възможност детето все пак да се научи да говори.

За сериозен проблем говорим, когато на възраст от 5-6 години детето все още не чува собствения си глас или гласа на родителите си. Биологичната възраст, на която детето трябва да проговори се води между 1- 3 години, а за слуха грижите започват от още по-рано. Статистиката показва, че на възраст от 5 години за детето е почти невъзможно да се научи да говори, а на 6 вече се е превърнало в инвалид. Не забравяйте все пак, че всичко е обратимо, ако се хване на време. А това е възможно ако се направи следродова диагностика в ранната детска възраст и се избере качествен слухов апарат.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *