Не приемайте слуха за даденост!

България има хиляди хора, които страдат от проблеми със слуха, при 50 на сто от тях, болестите са наследствени

Здравейте, кои са най-често срещаните причини, които може да предизвикат отслабване на слуха?

Златко Каменов – Варна

Има неща, за които не се замисляме. Едно от тях е слухът – смятаме го за даденост и въобще не се замисляме, че може да го загубим. Специалисти­те не намират логика в тези наши очаквания. Слухът е доста фино на­строен механизъм, който е много чувствителен към всички, понякога и съвсем малки промени в организма ни, или към външните влияния. Най- честите причини за за­губа на слуха са:

ВЪЗРАСТТА – в България има хиляди хора, които страдат от слухови ув­реждания. Много от тях са деца. Има много причи­ни за това: недоносеност, родови травми, инфекци­озни заболявания на бъде­щата майка и на бебето, и т.н. Около 50% от всички случаи със загуба на слуха са наследствени. Но все пак най-многобройна е армията от пациенти със загуба на слуха сред по- възрастните хора. Ако на 45 години с увреден слух са едва 17% от населението, след 65 години те са пове­че от 35%. Свързаните с възрастта промени в ор­ганите на слуха обхващат всички части на ухото – ушната мида, ушния ка­нал, тъпанчевата кухина, ушния лабиринт. Ушната мида става по-тънка, от­пусната, ушният канал се стеснява и тъпанчевата мембрана се удебелява, помътнява. Костите на средното ухо стават тежко подвижни, ставите между тях функционират по-лошо. Но основната причина за загубата на слуха при възрастните хора са измененията във възприемащия звука апа­рат, определени промени възникват и в кората на главния мозък.

ОТРАЖЕНИЕТО НА БОЛЕСТИТЕ – най-опас­ни за слуховия апарат са усложненията, пре­дизвикани от остри и хронични възпаления на средното ухо. В този случай в ушния канал може да се образуват белези, които огранича­ват подвижността на тъпанчевата мембрана, слуховите кости, което води до устойчива загуба на слуха. Друга, много често срещана причина за придобити слухови увреждания са услож­ненията след прекара­ни инфекции: паротит, Морбили, скарлатина, грип. Дори обикновената настинка може временно да намали Слуха с 10-15 децибела. Освен инфек­циозните заболявания загуба на слуха може да причинят ревматоидният артрит, болестта на Мениер, диабетът, атеросклерозата.

НЕПРЕДВИДЕНИТЕ ТРАВМИ – сред тях са и наранявания при по­чистване на ухото от натрупаната ушна кал, което може да причини увреждане и на вътреш­ното ухо. Друга причина за проблеми със слуха е проникването на вода в ушите. Загубата на слуха при това заболяване се дължи на натрупване на голямо количество теч­ност в тъпанчето.

ОТОТОКСИЧНИТЕ ЛЕКАРСТВА – пагубно влияе върху слуха (при деца и възрастни) е при­емането на ототоксични антибиотици, диуретици, нестероидни противовъзпалителни средства. Трябва да се пият с повишено вни­мание.

Материалът е от в-к „Доктор”

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *