Не пренебрегвайте сигналите за „помощ”, които тялото ви изпраща

ОБРИВ.

Звучи странно, но кожата ви може да се окаже един добър показа­тел за нивото на стреса. Стресът е този, който може да предизвика зачер­вяване – червени петна или обрив по корема, гърба, ръцете или лицето. Именно по този начин нашата имунна система реагира на стре­са: отделя се хистамин, в резултат на което тялото започва да сърби.

 

НЕПРИЯТЕН ВИД НА НОКТИТЕ И КОЖИЧКИТЕ ОКОЛО ТЯХ.

Подобно състояние може да е ре­зултат от нервен навик, предизвикан от стресове. Нервните навици като този например да си гри­зеш ноктите – ето това е нещото, благодарение на което се отвличаме от стресовите мисли. Твърди се, че по този начин много жени „сдъвкват стреса“.

 

ДРАЗНЕНЕ НА ОЧНИЯ НЕРВ.

Усещали ли сте ня­кога как неволно се съкра­щават очните мускули, при това леко потреперват? Ако това ви се случва чес­то, предизвиква безпокой­ство и неудобства, не е изключено да е симптом на стреса.

 

КАРИЕС.

На всички ни е известно, че пренебрежи­телното отношение към хигиената в устната ку­хина е първата крачка към кариеса. Но според експер­тите стресът също може да е причина за развитие на това заболяване, осо­бено ако имате навика да скърцате със зъби. Проблемът е в това, че този лош навик уврежда зъбите и ви прави по-възприемчиви към кариес.

 

ПРИЛОШАВАНЕ.

Стре­сът може да наруши рабо­тата на стомаха, а прилошаването в този случай е нищо повече от страничен ефект.

 

БОЛКИ В МУСКУЛИТЕ.

Болката в областта на шията, която всички си обясняваме с продължител­но седене пред компютъра, в крайна сметка може да е признак на стрес.

 

ЗАБРАВЯНЕТО

Изслед­вания показват, че хронични­ят стрес в буквалния смисъл на думата намалява размера на хипокампуса – онази част от мозъка, отговаряща за запазване на спомените. Но, за щастие, размерът му се възвърща в нормата веднага щом се понижи ни­вото на стреса.

 

СЪНЛИВОСТ.

Чувства­те ли се отпаднали и от­пуснати? Виновен за това е пак стресът. Стресо­вият хормон принуждава тялото ви да изработва прекалено голямо коли­чество адреналин, което в крайна сметка води до възникване на сънливост. Стресът също така неизменно вли­яе и на качеството на съня, затова човек се събужда уморен и раздразните­лен.

 

21 дни без недоволство променят живота към по-добро

Един свещеник, изуча­вайки всеки ден поведе­нието и постъпките на хората, стигнал до следния извод, което, между друго­то, се потвърждава и от други източници: нашите думи и мисли еднозначно влияят на постъпките ни. Той проверил и установил, че ако човек в продължение на 21 дни не се оплаква от живота си, не критикува, не прави интриги и не изразява недоволство от другите неговият живот ще се: промени към по-добро.

Ако през този период човек забрави и пренебрег­не тези правила и произ­несе „забранените“ думи, той трябва да премести гривната от едната ръка на другата и да започне броенето отново. Продължава дотогава, докато гривната не остане на едната ръка през всич­ките тези 21 дни поред. Ефектът от този експе­римент надминава всички очаквания.

Хората, които преми­нали през тази програма, се променили до неузнаваемост. Това не останало незабелязано и вече много техни приятели и близки се включили в експеримен­та, нахлузвали виолетова­та гривна и неизменно се променяли към по-добро.

 

Стресът убива най-много хора

 

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook и станете наш приятел, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

 

За Lekuva.net – в-к „Доктор”

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *