Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Стресът не е безопасен

• Дори напрежението от това, че си се спънал на тротоара, може да навреди на организма

Какво трябва да разбираме под физиологичен стрес? В какво се изра­зяват реакциите му? И дали той Вреди на организма?

Митко Тодоров – Ямбол

 

На физиологичния стрес почти не обръщаме внима­ние. Дори когато отидем на контролен преглед ни­кой не ни пита дали не сме преживели някакъв, макар и минимален стрес. А тряб­ва. Защото този, почти незабележим стрес, е она­зи кола от пословицата, която може да се катурне от малкото камъче. Различни са факторите, които могат да нарушат нормал­ния ритъм на организма – радост или мъка, студ или топлина, микроорганизми или лекарства. Всичките тези причини могат да пре­дизвикват в организма нес­пецифични реакции, макар че е възможно да чуете друго от лекарите. Има медици, които са убедени, че почти незабележимият, физиоло­гичен стрес не бива да се избягва, защото в определе­ни ситуации се оказвал дори оздравителен.

Физиологичните реак­ции на организма, свързани със стреса, се изразяват в повишаване на нивото на някои видове хормони, както и на биологично активните вещества в кръвта и урина­та като катехоламини, кортикостероиди и др. Разбира че е възможно рязко да скочи нивото на кръвната, захар и да се повиши артери­алното налягане. Обичайки реакции са: сърцебиенето, усиленото потоотделяне, затрудненото дишане, го­рещите вълни, треперене, пресъхване на гърлото.

Посочените по-горе симптоми не бива да се отминават без внимание. При всеки от тях е задъл­жително да се проведе една консултация с личния лекар или психотерапевт. Взети­те навреме Мерки могат да предотвратят сериозен проблем.

 

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook и станете наш приятел, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

За Lekuva.net – в-к „Доктор”

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *