ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Повреденият от артроза хрущял може да се възстанови с лекарства

Поздравявам ви за добрия вестник, който сте направили. В момента съм на 73 год. Имам установена артроза и почти постоянни болки по ставите. Лечението ми до момента не дава добър резултат. Бихте ли ми дали малко повече информация за перспективите и някаква друга формула за лечение.

Петър НИКОЛОВ, Пловдив

Болестта артроза – остеоартрозата се отличава с прогресираща загуба на хиалинен хрущял в засегнатите стави, промени в подлежащата кост, формиране на остеофити – шипове. Тя е най-честото ставно заболяване и една от най-важните причини за инвалидизация. Жените страдат два пъти по-често от мъжете. Най-важните рискови фактори са възрастта и наднорменото тегло. С напредване на възрастта процентът също напредва.

Основен симптом е болка в засегнатите стави, скованост, деформация и нестабилност на ставите, ограничаване обема на движение. За поставяне на диагнозата се използва рентгенографията, която е достъпна в масовата практика. Важно е да се избягват прекомерно обременяване на ставите с натоварвания и честите травми на засегнатите стави. Храната трябва да се обогатява с белтъчини и обезателно да се намали теглото ако имате затлъстяване.

Лечението има за цел облекчаване на болката и възстановяване на хрущяла, а също и да премахне мускулните спазми. За болката се използват нестероидни противовъзпалителни средства. Препоръчвам ви да опитате с Мовалис, Диклофенак, Аулин и Волтарен, които задължително се приемат след хранене. Ако страдате от язва или гастрит, консултирайте се с Вашия лекар относно използването на тези медикаменти.

За възстановяване на хрущяла се прилагат хондропротектори – Флексодон и Артепарон, които се приемат по схема, предписана от лекар. Можете да използвате и Дона на таблетки от 200 милиграма. Приема се 3 пъти на ден по една в течение на 3 месеца. В късните стадии е възможно хирургично лечение – протезиране на колянната или тазобедрената става, което значително повишава качеството на живота на болния.

Д-р Таня Колева е GP, консултант на Lekuva.net. Читателите при необходимост могат да я потърсят на тел.: 0888/647-243.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *