ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

СЗО коригира схемата „5 порции плодове” на ден

Оказва се, че е по-полезна схемата „4+1″, т.е. 4 порции плодове, плюс една порция зеленчуци.

  • Зеленчуците са не по-малко полезни, те съ­държат необходимите витамини, микроелемен­ти, съединителна тъкан, но са по-слабо калорийни и съдържанието на захар в повечето от тях е в рамките на нормалното.
  • Обърнете внимание на плюсовете и минуси­те на най-често упо­требяваните плодове и зеленчуци:
  • Зелето. То съдържа повече витамин С, откол­кото лимоните и пор­токалите, а също така полезния за организма пектин – антиоксидант, който изкарва тежките метали от организма. За­щитава женските гърди от всякакви новообразу­вания, но си има и минуси – прясното зеле обостря гастрита и язвената болест.
  • Ябълките. Заради високото съдържание на пектин и хранител­ни влакна лекува дори чревни разстройства, а ябълчената киселина нормализира дейността на стомашно-чревния тракт. В кожата им се съдържа голямо количе­ство от антиоксиданта кверцетин, който заедно с витамин С неутрализи­ра свободните радикали и пречи за развитието на онкологични процеси. Ук­репва сърдечносъдовата система, но… ябълките са противопоказани при язвена болест на стома­ха, при гастрит и заболя­вания на задстомашната жлеза.
  • Ягодите. Високото съдържание на фолиева киселина в тях ги прави незаменими за кръвта, нормализира обмяната на веществата и оказва противомикробно дейст­вие към причинителите на чревните инфекции. Богати на антиоксидан- ти, помагат за изра­ботката на „хормона на щастието“. Богати да на витамини А и Е, но… не са полезни за хората с пови­шена чувствителност на стомашната и чревната лигавица.
  • Портокалите и грейпфрутите понижа­ват пропускливостта на кръвоносните съдо­ве, поддържат нормално кръвното налягане, оказ­ват диуретично дейст­вие, но… се въздържайте от тях при язва, гастрит, панкреатит и алергия.
  • Крушите също съдържат много фолиева киселина, както и антибиотика арбутин, а меката им част има много калиеви йони, така необходими за нормална­та работа на сърцето, мускулите и регенерация на клетките. Интересно­то при тях е, че колкото по-ароматни са крушите, толкова по-полезни са те, но… могат да предиз­викат запек.
  • Морковите. Ис­тински склад на вита­мини, микро- и макро- елементи, както и на антиоксиданти, които предотвратяват въз­никване и развитие на злокачествени тумори. Забавят стареенето на клетките и стимулират развитието на нови, но… не се препоръчват при наднормено тегло.Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook и станете наш приятел, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.
  • За Lekuva.net – в-к „Доктор”

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *