ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Начинът на хранене при анемия не решава проблема!

От няколко години имам желязодефицитна анемия и непрекъснато взимам без особен резултат различни лекарства. Моля да ме на­сочите кои храни съдържат повече желязо, за да намаля (и ако е възможно да спра) медикаментите ?

Соня Ангелова – Казанлък

 

При желязодефицитните анемии начинът на хранене е много важен, но не може да реши всички проблеми. Първо, трябва да се изяснят причини­те за анемията: чести кръвозагуби, нарушения в усвояването на храната (гастрит, язва), смущения в образуването на черве­ните кръвни клетки (ерит­роцитите) и хемоглобина, някое друго заболяване, довело до симптоматична анемия. Надяваме се да сте изяснили тези проблеми с личния си лекар. Освен стойностите на ерит­роцитите и хемоглобина има значение и нивото на желязото в серума (оттук и определението – желязо­дефицитна анемия).

Важно е също какви са промените в стомаха и ензимите на храносми­лането – те имат голям принос за усвояването на желязото от храната. Това трябва да се уточни от вашия лекар. Добре е да се консултирате с гастроентерологи ако се налага – с хематолог.

Ако имате проблеми със стомаха, не можете да разчитате само на храни­те за лечение на анемията (те също ще имат ограни­чения).

Храните, които съдър­жат повече желязо са:

ПЪРВА ГРУПА: храни с най-високо съдържание на желязо, изразено на 100 г от продукта: 6 мг (за 100 г хра­на) – черен и бял дроб, далак, мозък, зелен магданоз, пат­ладжан, смокини, маслини, зрял фасул, леща, тиквени семки, сушени плодове (гроз­де, кайсии, сливи).

ВТОРА ГРУПА: високо съдържание на желязо – от 3 до 6 мг на 100 г нето про­дукт: киселец, маруля, прас­кови, дренки, бадеми, сусам, заек, пуйка, гъска, сушени смокини, череши, слънчогле­дови семки.

ТРЕТА ГРУПА: средно съдържание на желязо 2-3 мг/100 г – зелен чесън и лук, пресни краставици, черна ряпа, ябълки, карфиол, тиква, орехови ядки, яйца, говеждо и свинско месо, сухар, ръ­жено брашно, тахан халва, фъстъци, сушени круши.

ЧЕТВЪРТА ГРУПА: по-ниско съдържание на желязо -1-2 мг на 100 г – репички, бяло зеле, червено цвекло, зелен фасул, пресни картофи, че­реши, телешко и агнешко месо, мляко, сирене, кашкавал, скумрия, паламуд и др.

Вие сами трябва да изберете подходящите за вас храни. Ако анемията ви е по-изразена, ще се наложи да вземате и медикаменти. Това ще се реши от лекува­щите лекари.

 

Анемия – симптоми и лечение:

 

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook и станете наш приятел, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

За Lekuva.net – в-к „Доктор”

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *