ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Защо алергичната пневмония е професионално заболяване?

  • Алергичната пневмония се предизвиква се от постоянното попадане в организма на прах от сено, което съдържа специфична  гъбичка

Преди да преминем към вашите въ­проси, ще припомним кои са най-разпространените белодробни болести в днешно време – хронична обструктивна белодробна болест, бронхиална астма, пневмония, саркоидоза и туберкулоза. Но през последните години се появиха и много заболявания, които не са проучени докрай, а понякога са дори загадъчни. Такива са т.нар. идиопатична белодробна фиброза, алвеолит, бронхиолит, неспецифична интерстициална пневмония, алергична пневмония. Те вече се срещат доста често – съставляват около 20 на сто от всички случи на белодробните болести.

Съществуват опре­делени алергени, които въздействат непосред­ствено на белодробна­та тъкан, а не на ди­хателните пътища. А това води до появяване на друг тип пневмония. Всъщност това забо­ляване само прилича на пневмония, затова има различни наименования. В САЩ се обозначава като алергична пневмония, а във Великобритания е известно като алергичен алвеолит, тъй като забо­ляването влияе и на алве­олите. За съжаление, ле­карите често я приемат за обикновена пневмония и предписват антибио­тици, които само вредят в този случай. Основен симптом на алергичната пневмония е затруднено­то дишане.

По принцип това за­боляване е резултат от алергична реакция към попадане в организма на голямо количество ми­кроорганизми, основно от органичен характер. Химическите вещества рядко предизвикват та­къв тип пневмония. Най- често това заболяване се предизвиква от постоян­но попадане в организма на прах от сено, което съдържа специфична гъ­бичка. Затова предимно страдат фермерите, за­щото спорите на тези гъ­бички се носят във въздуха на помещението за сено за животните. Размерите на тези гъбички са много мънички и без проблем се добират до най-малките белодробни алвеоли, след което прилепват по по­върхността им и предиз­викват алергия.

НЯКОЛКО ЧАСА СЛЕД ПРОНИКВАНЕ НА ГЪБИЧНИТЕ СПОРИ ЧОВЕК СЕ ЧУВСТВА КАТО БОЛЕН ОТ ГРИП

Започват да го болят ставите, повишава се температурата му, той постоянно кашля и получава затруднения в дишането. След това, на другата сутрин всички симптоми изчезват, но отново се възвръщат, стига да отидете пак в помещението за сено.

Ако човек често има допир до такова сено, след известно време болестта се превръща в хронична. В резултат на това, заради постоянната дихателна недостатъчност болни­ят може да се превърне в полуинвалид, т.е. нера­ботоспособен. Затова алергичната пневмония се смята за професионално заболяване. За щастие, съвременните техноло­гии дават възможност съществено да се понижи рискът такива работ­ници да заболяват от пневмония. Веднага обаче трябва да отбележим, че има и друга форма на алергичната пневмония. Всички те също се отна­сят към професионалната дейност на хората и са предизвикани от някои микроорганизми.
Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook и станете наш приятел, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

За Lekuva.net – в-к „Доктор”

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *