Електрониката ни лишава от сън

Хроничната умора отдавна се смя­та за болест на цивилизацията. Обясняваме си я с постоянния стрес. Но май ис­тинската причина е… електронното безсъние.

Лекарите вече имат статис­тика: от „електронно без­съние“ страда всеки пети човек. За сравнение – дори от грип по време на епидемия страдат по-малко хора. Според експертите хората бук­вално се „износват“ от пренасищане с информация, която получават чрез електронните носители. Мобилен интернет, електронна поща, ICQ в смартфона, игри на таблети… Ние сами не си даваме свободна минута, когато имаме възмож­ност да погледнем небето, да се отдадем на приятни размисли или просто да подремнем. В резултат на това мозъкът ни се пренапряга и се формира хроничната умора.

Постоянното ангажиране с различни електронни уреди раз­сейва вниманието ни и предиз­виква слабост, умора, депресия. Един от първите признаци е нарушението на съня – именно това е електронно безсъние. То има една разновидност, която наскоро американските учени описаха като електронен сомнамбулизъм. Сътрудниците на Института по медицина на съня в Охайо съобщават, че непълнолетните често пращат есемеси когато са в състояние

на полусън. И тези съобщения обикновено са безсмислен на­бор от букви. Получателите са приятели и познати – онези, с които подрастващите често си общуват чрез есемеси през целия ден. Според медици­те това е нов вид лунатизъм, предизвикан от твърде честата употреба намобилния телефон. Учените дават два любопитни примера.

В единия случай 16-годишната Елизабет Халондс успяла да заспи едва след като 2-3 часа общувала и си пишела с прия­тели. В просъница тя продъл­жавала да изпраща несвързани есемеси, а сутринта не помнела нищо за това. В друг случай млад американец изпращал на приятели и познати есемеси със свои снимки, включително и голи. Сутринта се потресъл от случилото се. „Новото вре­ме има своите нови болести“ – казва Маркус Смит, директор на Института по медицина на съня в Охайо. Хубавото е, че според учените всъщност е много лесно да се намерилекарство срещу електронните боле­сти – достатъчно е за няколко часа да изключим компютъра и мобилния телефон. Или още по-добре – за известно време напълно да се разграничим от електронната цивилизация, да си починем от нея.

8 продукта срещу безсъние

  • Сусам, сирене, мляко, ба­нани, червено месо. Всички те съдържат аминокисе­лината триптофан, под чието въздействие се изработва хормонът на съня – мелатонин.
  • Маруля. В нея има лактуцин – вещество, което подпомага отпус­кането и бързото заспиване.
  • Чай от лайка. Ус­покоява централна­та нервна система.
  • Пълнозърнест хляб. Подпомага производството на инсулин, което подобрява пре­работването на триптофана.

сп. „Здравен журнал”

 

 

 

Какво да направим ако страдаме от хронично безсъние?

 

 

 

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *