Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Полезно ли е млякото за ставите?

От десетина години сред лекарите съществува мнението, че млякото и млечните продукти може би са в основата на ставните проблеми. Други твърдят, че те имат укрепващо действие върху костната система.  Споровете продължават.

Световната здравна ор­ганизация препоръчва консумацията на три млечни продукта дневно, но много спе­циалисти обвиняват кравето мляко, че нарушава функци­ите на организма и причинява многобройни патологии, далеч не само в областта на храно­смилането.

Лактозата под въпрос

Но по какъв механизъм кон­сумацията на прясно и кисело мляко, на сирене и кашкавал може да навреди на хрущяли­те, сухожилията и съедини­телната тъкан? Някои изсле­дователи обвиняват за това лактозата (млечната захар). Тя представлява комплексна мо­лекула, съставена от галактоза и глюкоза. За да бъде усвоена от организма, лактозата трябва да бъде „обработена“ от ензима лактаза, който съществува при децата до 7-годишна възраст, след което изчезва при 85% от възрастните. Повечето от хората на зряла възраст не по­насят добре лактозата, която се превръща в чуждо тяло за храносмилателната система. Поради това организмът „пре­ценява“ млякото като отрова – неговите съставки предизвик­ват различни токсични ефекти в червата и на различни места в тялото, включително в костите и ставите, където причиняват възпалителни процеси.

Млечните проте­ини – неподходящи за човека?

Важна роля играят и млечните протеини, към които човешкият организъм е зле приспособен, според някои изследователи. Когато даваме краве мляко на бебето, ние го ваксинираме всъщност срещу болестите по говедата! Това смущава функ­ционирането на имунната му система и при неблагоприятна наследственост може по-късно да доведе до автоимунни забо­лявания като полиартрита и ревматизма.

Тези предположения все още не са намерили своето научно по­твърждение. Клиничният опит обаче дава множество индика­ции в тяхна подкрепа – лекари свидетелстват, че след премах­ването на млечните продукти от храненето на техни пациенти се е стигнало до намаляване на симптомите на възпалителните процеси и дори в някои случаи, до изчезване на тендинита.

В очакване на научни доказателства

Правят се многобройни из­следвания за връзката между кравето мляко и състоянието на костите, но резултатите от тях далеч не са еднозначни. Френски ревматолог свидетелства, че в група от 60 пациенти премахването на млечните продукти не е предизвикало никакъв ре­зултат при 59 от тях и е довело до пълното излекуване на един-единствен човек. При липсата на научни доказателства лека­рите съветват, когато има установени възпа­лителни заболявания на ставите, да се спрат всички продукти от краве, козе и овче мляко за 3-4 седмици. В случай че изследванията покажат подобрение, уместно би било да се пристъпи към постоянно премахване на тези храни.

Къде колко калций има?

Количество калций за 100 г или 100 мл от следните продукти:

  • Ементал – 1200 мг
  • Прясно мляко – 110 мг.
  • Спанак-110 мг
  • Зелен фасул – 86 мг
  • Пъстърва – 59 мг
  • Портокал – 40 мг

А калцият?

Няма ли да се стигне до недостиг на кал­ций в организма на отказалите се от млеч­ни продукти пациенти? Лекари твърдят, че и без това този калций е трудно усвоим от човека. Освен това Световната здравна организация препоръчва вече по-малък прием – около 600 мг калций на ден. Едно балансирано хранене, макар и без млечни продукти, може спокойно да набави тази доза чрез богати на калций храни. Без да се забравя възможността за допълнителен прием чрез хранителни добавки. Разбира се, ако няма никаква причина за ограничаване или премахване на млякото, то трябва да остане в менюто ни, защото ос­вен калций доставя на организма протеини, мастни киселини и витамини, тоест то е една комплексна и полезна храна.

  • сп. „Здравен журнал”

 

 

Вярно – невярно за млякото

 

 

 

 

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *