ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Гнойните менингити засягат най-често децата

Моля вида публикувате повече информация за гнойните менингити. По какъв начин става зара­зяването и каква усложнения може да предизвика заболя­ването?

Пламена Танева – София

Причинителите на различните видове гнойни менингити са бактерии, които водят до опасно възпаление на мо­зъчните обвивки и гноевиденликвор. В повечето от половината случаи на гноен менингит- (от 54 до 60 на сто) причината е в бактерията менингокок. Други причинители са пневмококи, стрептоко­ки и стафилококи. Най-честият и най-типични­ят от гнойните менин­гити е менингококовият (или т. нар. епидемичен) менингит. Заразяване­то става по въздушно- капков път, дори не е нужно да имате контакт с болен човек. Бактерии­те менингококи са били изолирани от секрети на очите, носа, гълтача, а така също и от кръвта на болните през първите един-два дни на забо­ляването. Разпростра­нението става главно от здрави носители на микроорганизма, които след контакт с болни се заразяват, превръ­щат се в инкубатори на менингококи, без да боледуват. Инкубацион­ният период е различен за отделните болни – от няколко часа до няколко дни, по-рядко – до 2-3 седмици. От този вид менингит може да бо­ледуват хора от всяка възрастова група. Най- засегнати обаче си оста­ват децата. В началото заболяването протича остро, а в отделни слу­чай – мълниеносно, като завършва със смърт. Те­лесната температура се повишава много бързо – като често достига и до 41-42 градуса. Болните са обхванати от треска, оплакват се от силно главоболие, започват да повръщат. Разбива се типичен менингеален синдром – главоболие, повръщане, схващане на врата, повишена чувст­вителност към светлина и шум. Понякога се на­блюдават и припадъци.

Бактерията засяга част от някои много ва­жни черепно-мозъчни нер­ви на зрителния и слуховия апарат. Съзнанието може да бъде помрачено още в началото на болестта, а в следващите дни да се развие кома, което е лош прогнозен признак. По кожата се появява червено-кафеникав обрив, който не изчезва при натиск. Изследването на ликвора е много показателно за потвърждаването на диагнозата. Той е гноен и се намира под увеличено налягане.

 

ВНИМАНИЕ!

Лечение за смъртоносното заболяване все пак има, но то се провежда в специализи­рано болнично заведение. Прилагат се ан­тибиотици, сулфонамиди, противоболкови и понижаващи температурата лекарства. При ранно активно лечение за 2-3 месеца настъпва подобрение и оздравяване. Прогнозата е сериоз­на, а при закъсняло лечение – неблагоприятна.

 

Бтв Новините: 6 – годишно момче почина от вирусен менингит

 

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook и станете наш приятел, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

За Lekuva.net – в-к „Доктор”

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *