ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

7 билки за душата

Понякога енергията ни е понижена и тогава естественият „допинг” ще ни дойде добре. Не забравяйте обаче, че освен това са важни светлината и движението, затова ходете колкото се може по-често сред природата.

Тези растения и билки ще ви помогна г да преодолеете умората, раздразнителността и депресията.

Жълт кантарион против депресия

ПРОИЗХОД:  Лечебните свойства на жълтия кантарион са познати от векове. Това е една от най-важните билки, с които са лекували едно време в манастирите.

► ДЕЙСТВИЕ: В билкарството се използ­ват стъблата и цветовете на билката, които се берат веднага след цъфтежа. Съдържащите се в тях вещества спома­гат за подобряване на настроението и се използват за лечение на леки депре­сивни състояния.

► УПОТРЕБА: Жълт кантарион може да намерите и на капсули, на капки или пакетчета чай. Но най-добре е да си направите сами отвара от билката. Вземете 2 ч. л. жълт кантарион и ги залейте със 150 мл вряща вода. Оставете да се запари 10 минути. Пийте по 1-2 чаши на ден в продължение на няколко седмици. Внимание: приемът на билката може да ви направи по-чувствителни към светлината.

Босилек против депресивни настроения

ПРОИЗХОД: Тази ароматна билка идва от Азия и Африка. И до днес за индусите изборът на босилек е свещен.

ДЕЙСТВИЕ: Свежите листенца на боси­лека съдържат етерични масла, които действат успокояващо за стомаха, стимулират обмяната на веществата и храносмилателния тракт и повиша­ват настроението. Доказано е чрез изследвания, че редовната употреба на пресен босилек предпазва от депресивни състояния.

УПОТРЕБА: Най-добре употребявайте босилека пресен. Намажете си филийка пълнозърнест хляб с извара и поръсе­те отгоре със ситно нарязан босилек. Слагайте пресен босилек в салата. Направете си чай, като запо­рите листенца пресен босилек, оставете го 10 на жълтия кантарион са познати от векове.

Върбинка против нервна преумора

► ПРОИЗХОД: Върбинката произхожда от Южна Америка.

► ДЕЙСТВИЕ: Листата на върбинката съдържат фино, ухаещо на лимон етерич­но масло, което действа успокояващо на нервната система и помага против безсъние.

► УПОТРЕБА: Залейте 1 ч. л. листа от върбинка с 200 мл вряща вода и оставете да се запари 10 минути. Пийте 1-2 пъти през деня и вечер преди лягане.

Листа от мате против изтощение

► ПРОИЗХОД: Листата на южноаме­риканското дърво мате са се използ­вали от индианците като естестве­но лекарство от векове.

► ДЕЙСТВИЕ: Листата са богати на кофеин и дъбилни вещества. Те сти­мулират нервите и сърдечносъдова­та система и кръвообращението. Предпазват едновременно с това от изтощение на организма и умора.

► УПОТРЕБА: Има мате и на капсули, но по-добре w Вземете на листа. 1 ч. л. листа от мате се заливат със 150 мл вряща вода и се запарват за 10 мину­ти. Пие се по 1 чаша сутрин и обед, не се препоръчва да се взима вечер, за да не наруши нощния сън.

Орехи кола (cola nitida) против душевна умора

ПРОИЗХОД: Още преди веко­ве жителите на Западна Африка са познавали ободряващото действие на орехите, на дървото кола.

ДЕЙСТВИЕ: Зърната на дървото кола съдържат 3 процента повече кофеин, отколкото кафеените зър­на. Обаче кофеинът в орехите на колата действа тонизиращо като кафето, но не ускорява виенето на сърцето и не вдига така силно кръвното налягане. В алтернативното лечение се използват екстракти от орехите на дървото против състо­яния на изтощение на организма и при душевна умора.

► УПОТРЕБА: Да се намерят зърната от дървото кола е доста трудно в Европа, но търсете в аптеките хра­нителни добавки с екстракт от кола, които имат тонизиращо действие.

Пасифлора (мъченица против вътрешно безпокойство)

ПРОИЗХОД: Пасифлората расте по целия американски континент и от древни времена е употребявана от индианците като успокоително средство.

ДЕЙСТВИЕ: Листата и стеблото на пасифлората съдържат флавоноиди, гликозиди и етерични масла, които помагат при нервни състояния, раздразнителност и вътрешно напрежение.

УПОТРЕБА: В аптеките се продава гото­ва смес от билки, най-често пасифлора с валериан, има я и на таблетки. Най-добре е да си приготвите чай от пасифлора: за­лейте 1 ч. л. от билката със 150 мл вряла вода и оставете да постои захлупено 10 минути. Пийте от 1 до 3 чаши през деня и непременно 1 чаша преди лягане.

Зелен овес за здрава нервна система

ПРОИЗХОД: Зеленият овес е специален сорт овес, който се бере в периода на цъфтежа и след това трябва да се изсуши особено внимателно.

ДЕЙСТВИЕ: Стимулира обмяната на веществата, действа успокояващо и хар­монизиращо на организма. Чай от зелен овес е най-подходящата напитка, когато нервите ни са опънати до скъсване.

УПОТРЕБА: 1 % л. зелен овес се слага в 300 мл кипяща вода и се оставя да се вари 20 минути. Прецежда се и чаят се пие топъл. Взимат се по 2-3 чаши на ден.

 

20те най-добри лечебни растения

 

 

 

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *