Най-добрите 20 лечебни растения

Най-добрите лечебни растения. как се ползват, какво лекуват и още подробности научете сега, като прочетете тази статия в две части!

Все едно дали на цветове, на листа, семена, грудки или стъбла – майката природа ни предлага цяла готова аптека за нас. Трябва само да посегнем към тях и да си помогнем, нежно и без странични влияния.

ГИНКО БИЛОБА

Активира кръвооросяването

Дървото гинко билоба стига височина 30 до 40 м, листата му приличат на ветрило. Това е древно дърво, преживяло ледниковия период в Югоиз­точна Азия. От изсушените листа се произвеждат стандартизирани екстракти (таблетки, капсули или сок). Прилагат се при смущения в кръвооросяването, деменция, виене на свят и шум в ушите. Много изследвания доказват, че действа добре на паметта при възрастните, но има ефект след няколко месечен прием.

НЕВЕН

Спира възпаленията, лекува рани

Ярката окраска на цветовете – жълто и оранжево показва, че растението има високо съдържание на ефикасни съставки. Познато е от Средно­вековието като лечебно растение с антимикробно и противовъзпалител­но действие. Невенът е ефикасен при рани, възпалена кожа, слънчеви изгаряния, отворени рани на краката и рани от за­лежаване. Чай от него помага при възпаления в устата и гърлото.

ЖЪЛТ КАНТАРИОН

Подобрява настроението

От много отдавна е познат като природно средство против депресивни състояния. Научно е доказано, че наистина помага при леки до средно тежки депресии. Ефектът се усеща след 4 до 6 седми­ци. Трябва да се има предвид обаче, че жълтият кантарион променя действието, на много други медикаменти, затова необходимо да ви е предписан от лека или да сте се консултирали с него. Може да се прилага и външно, като масло облекчава леки изгаряния.

СМИНДУХ

Снижава нивото на холестерола и кръвната захар

Семената му имат тези свой­ства и могат да се прилагат като придружаващо лечение при диабет. Дозирането тряб­ва да се обсъди с лекуващия лекар. Смята се, че концен­трат от семена на сминдух се отразява добре на растежа на косата. Възбужда апетита – взимат се по 1/2 лъжичка намачкани семенца 3 пъти дневно преди хранене с мал­ко течност.

РАКИТНИК (облепиха)

Стимулира имунната система

Плодчетата му не приличат много на цитрусови плодове, но въпреки това са ги наричали „лимоните на Изтока“ заради високото им съдържание на витамин С и киселия вкус. Съдържа и много други витамини и минерали. Действа антиоксидантно, подпо­мага регенерацията на клетките и стимулира имунната система. От плодчетата му може да се приготви сок.

КОПРИВА

Заздравява костите и подсидва имунната система

Благодарение на високото съдържание на флавоноиди и калий копривата стимулира имунната система. Освен това понижава кръвната захар, прочиства организма от токсини и действа отводнително. Помага при хронична умора. Съдържа и много калций, нужен при загуба на костна маса. Пие се чай от коприва сутрин и вечер по една чаша – 2-3 лъжички коприва се заливат с 250 мл вряща вода, запарват се за 10 минути и се прецеждат.

ПЕЛАРГОНИУМ

Смекчава прояви­те на бронхита, бори се с бакте­риите

Действа по два начина едно­временно: съ­държащите се в него вещества спират развитието на бактериите, освен това стимулират имун­ната система. Затова е добре да се приема още в началото на инфекцията. Научно доказано е действието му при остър и хроничен бронхит.

ЧЕРВЕНА ДЕТЕЛИНА

За оплаквания в критическата възраст

Латинското й име означава трилистна. Поверието гласи, че четирилистните носят късмет. Използва се при болки в стомаха и кашлица, при гъбички по краката. В последните години медицината се интересува от съдържащите се в нея растителни хормони, които действат като естрогени при оплаквания в климактериума. Смята се освен това, че има антиоксидантно действие (т.е. предпазва клетките) и снижава леко холестерола.

ЧЕСЪН

Намалява вероятност­та от запушване на артериите

Много клинични из­следвания доказват полезното действие на чесъна – той подобрява нивото на холестерола, понижава кръвното на­лягане и облекчава вече получена атеросклероза. В аптеките се продават препарати с алиин, ос­новното ефикасно веще­ство в чесъна. Дневната доза е около 900 мг, съ­ответстваща на 4 г свеж чесън. Предимството на таблетките е много по-слабата миризма.

МАТОЧИНА

Успокоява нервите, помага при безсъние

През Средновековието в Европа мона­сите били задължени да отглеждат ма­точина в градините си. Помага, когато напрегнатост и безпокойство отключат други заболявания – като сърдечни про­блеми вследствие на нерви, заболява­ния на храносмилателната система или главоболие. При безсъние се приема маточина в комбинация с валериан и хмел. Прави се успокояващ чай – 5 чаени лъжички листа от маточина се заливат със 150 мл вряща вода, оставят се по­крити 10 минути да се запарят. Пие се по една чаша 2-3 пъти дневно.

 

продължение

 

 

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Разглеждайки този уебсайт, вие се съгласявате с използването на бисквитки.