Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Липса на интерес към други деца

Синът ми е на 2 g. и 3 м. и все още отказва да играе с други деца. Търси най-вече моята компания и на баща си. Как да го приучим да общува с другарчетата си, защото скоро тръгва и на детска градина?

Социалните умения изискват време и практика. Повечето деца на тази възраст търсят родителите си за игра. Освен това в семейната среда нещата се случват много по-лесно и весело за малкото. Съвсем друго е на площадката, къде­то се сблъскват различните индивидуалности на малчуга­ните и всяко хлапе търси своето място. По-стеснителните трудно се адаптират във външния свят, особено ако в оста­налото време ги отглеждат всеотдайни възрастни, били те мама и татко или баба и дядо.

Не храни илюзии, че детето ти ще се впусне с нетърпение и интерес към своите връстници. Докъм третата си година малчуганите имат една водеща потребност – да са сред близките си, а не да се социализират с други деца.

За да помогнеш на детето:

  • започни по-често да го извеждаш сред връст­ниците му;
  • оставяй го в компанията и на други възрастни освен мама и татко;
  • не се намесвай непрекъснато в отношенията му с другите деца;
  • помагай само при първоначалния контакт между децата;
  • създай на малчугана постоянен кръг от другар­чета, където ще се чувства по-сигурен;
  • не го насилвай да бъде сред деца, ако не заявява тази нужда. Детето ти съзрява и емоционално. Имай търпение, защото може да се получи об­ратен ефект. Времето и на неговия социален живот ще дойде.

 

Експертите на сп. „Моето дете” отговарят на вашите въпроси.

 

 

Като подражава детето опознава живота

 

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *