Като подражава детето опознава живота

Свикнали сме детето ни за всичко да зависи от нас и ни е трудно да приемем, че то вече не е толкова безпомощно. Как се променя дет­ският свят с годините и как да реагираме адекватно на това.

На една година
Движи се, започва да разбира какво му говорят, нетърпели­во е да разглежда и да опозна­ва всичко ново и вече отказва да го смятате за малко и без­защитно. Бебето все по-вни­мателно се вглежда в заобика­лящата го среда и процесите, извършващи се там. Намесва се, започва да задава въпроси, подготвя се за времето, кога­то ще е във вашата роля.

През втората си година
То открива как да борави с раз­личните предмети, но твърде често по съвсем различен на­чин от действителното им предназначение – от тигана ще си направи барабан или шапка, от стара риза – рокля. Детето ви само се е провъзг­ласило за господар на свят, чи­ито граници са известни само на богатото му въображение.

През третата си година
Вече знае достатъчно, за да ви имитира перфектно. Тогава обикновено приготвя торта с пясък или кара кола с капак. В игрите му активни действащи лица са всичките му играчки. Разиграва отново действи­телно случили се ситуации в семейството по свой начин. На тази възраст детето започва да се разпознава като момче или момиче и възприема роля­та, която ще играе в общес­твото. Момчето майстори различни неща и играе на вой­на, докато момичето си играе на кукли и облича дрехите на мама, преструва се на извест­на личност пред огледалото.

Как да реагираме
Имитирайки ви, то се учи да живее и колкото и да ви при­теснява понякога със своята самостоятелност, тя е необ­ходим етап в израстването му. Това е възможност да развие езика и въображението си, да се научи да прави разлика меж­ду добро и лошо.

Този период е тежък за родите­лите, тъй като бдителност­та им трябва да бъде удвоена – детето не е подготвено за всички опасности в света на възрастните. Но тези момен­ти освен много открития ще ви донесат и много искрен и неконтролируем смях. Добре е да помагате на дете­то си, но да не прекалявате с грижите.

Има опасност да му внушите, че не е способно да се справи с нищо само и за всяко нещо трябва да търси помощта ви, а това ще му попречи в зряла възраст да бъде самостояте­лен човек. Чрез проба и греш­ка детето се учи да се спра­вя с проблемите си, да бъде по-сръчно и съобразително и с времето все по-рядко ще се нуждае от вашата помощ.

Детегледачката
Свикнали сте, че по традиция бабите трябва да поемат грижите за детето ви, когато вие се върнете на работа след отпуск по майчинство. Но много често възрастните жени нямат силите и познани­ята, за да се справят с подобно задължение. Да допуснеш чужд човек в семейството не е лесно и той трябва да бъде вни­мателно преценен.

При подбора е важно да обърнете внимание върху опита на жената с деца точно на възрастта, на която е и вашето, както и върху отношението й към малчуганите изобщо (доколко е строга и ще е склонна да им позволява да правят каквото си ис­кат). За да сте сигурна, че избраният от вас график на хранене, сън и разход­ки ще се спазва, по-добре го представете писмено, като отделите допусти­мото, препоръчителното и забраненото. Поддържай­те непрекъснат контакт, постарайте се бавачката също да има връзка с вас. Важно доказателство за качествата на гледачката е навикът й да потър­си лекарска помощ при съмнителни симптоми, вместо да се опитва да ги лекува сама или – по- лошо да ги отмине с пренебрежение.

 

 

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *