Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Аутистите трябва да се учат в нормални училища

Имам син на пет години. Умно и отворено дете е, но мисля, че се развива само в една посока – пее много вярно и с чувство. Иначе има твърде странен характер, Понякога мълчи с дни, затваря се в стаята си и говори само с играч­ките си. Водих го на лекар, казаха ми, че е аутист. Това направо ме съсипа. Искам от вас малко повече разяс­нения за това заболяване. Моля ви…

Даниела Каракостова – Калофер

Децата, които стра­дат от аутизъм, имат три проблема за преодо­ляване, които са с ключо­во значение за развитие­то им. Това са: социалното им взаимодействие, говор и поведение. Аз съм работила с повече от сто деца-аутисти и почти 70 на сто от тях съм върна­ла в нормални училища. Да контактува с връстници­те си в нормална среда е изключително важно за всеки аутист.

А аз, като специалист, мога да кажа, че обще­ството ни все още не се е научило да приема тези деца за нормални. Иначе лесно е да се разпознае заболяването. При пове­чето от децата първите симптоми на аутизъм се проявяват още в ранното детство. Но аз знам и за случаи, когато при деца с нормално развитие в началото аутизмът се проявява много по-късно с агресия или загуба на говорните умения. Всички деца с аутизъм имат уни­кален модел на развитие, но повечето от тях по­казват и общи признаци на заболяването. Най-напред слагам техните социални умения. Тоест, те не ус­пяват да отговорят, ако някой ги извика. Не могат да общуват с поглед, по­някога не чуват какво им се говори. Започват да разговарят много по-къс­но от другите деца.

Повтарят думи или цели фрази, но не ги раз­бират. Възможно е да са изключително чувст­вителни към светлина, звук и допир. Работила съм дълго време с такива деца и това, което мога да кажа като собствен опит, е, че голяма част от децата аутисти успяват да овладеят определени умения, които им са дос­татъчни, за да се справят с живота. Други имат сериозни затруднения с езика, с общуването и със социалната адаптация. С такива деца работя дото­гава, докато ги приемат в нормално училище. Едно от моите деца-аутисти, с които работих близо пет години, сега е много добър адвокат. За съжаление не са много специалистите, които отделят толкова много време за една, спо­ред тях, кауза пердута. Аз съм доказала, че не е така. Знам много деца с аутизъм, които са много силни в областта на из­куството и имат дарби в математиката или му­зиката.

Разследване на „Хрътките” – Дискриминация на дете с аутизъм!

 

 

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook и станете наш приятел, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

За Lekuva.net – в-к „Доктор”

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *