ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Подправките могат да бъдат лекарство, но и…отрова!

Уважаеми читатели! Трябва да се отнасяте внимателно към използването на всяка подправка и в никакъв случай да не „пресолявате манджата“. Много от тях в големи дози са си направо вредни. Вижте сами и го запомнете.

В далечното Средновековие подправките са изпълнявали съвсем незначителни цели – да се прикрие миризмата и да се подобри вкусът на започналия да се разваля продукт, например месото. По-нататък през вековете под зоркото око на придворните готвачи това растително богатство било подредено и се появила т.нар. височайша кух­ня, където така акуратно спазвали дозата и нужните пропорции за получаване на различни аромати, че получавали различни изключител­ни миризми на ястията. Ценните подправки са доставяни от много далече, затова някои от тях са били на цената на златото.

Само 5 грама шафрам предизвикват повръщане, а 10 – аборт…

Ако сте привърженици на ментата, се убедете, че нямате гастрит или още повече – язва. Това любимо на всички ни растение наис­тина притежава много ценни качества. Но тя, ментата, може да засили възпалението в стомашно-чревния тракт. Вторият минус: в малки дози не само че не успокоява, но и предизвиква потиснатост, а в големи количества това растение може да доведе до безсъние и превъзбуждане – колкото и парадоксално да ви звучи. Така че, ментовият чай преди сън не е най-правилният избор, ако дори и само леко сте превишили дозата.

А шафранът, за който споменахме в началото, към неговата употреба трябва да се отнасяте най-отговорно. Иначе съществува риск да по­лучите силно отравяне. Само пет грама от това растение предизвикват повръщане, ря­зък спад на силите, а също така кръвотечение и различни хеморагични неприятности. Ако пък си позволите десет грама от тази подправка – това непременно ще провокира аборт, независимо в кой месец от бременността, но в също­то време ако го използвате в малки дози за ястията си, то­гава е абсолютно безвреден.

ВНИМАНИЕ!

По никакъв начин не отричаме полезните и лечебни свойства на много от посочените по-горе билки, разбира се, в допустимите дози. Напри­мер кимионът подобрява храносмилането, шафранът се препоръчва при анемия, сърдечносъдови болести и полово безсилие, джинджи­филът обезболява.

САЛВИЯТА ПРИЧИНЯВА ТАХИКАРДИЯ И ГЪРЧОВЕ

Толкова популярният ка­рамфил, приеман в големи количества, може да пре­дизвика силна сънливост, за­щото е същинско седативно средство.

Индийското орехче и широко използваната за сладкиши канела могат да предизвикат конвулсии и дори гърч, ако, разбира се, прекалявате с тях.

Настойката от хвойна (смрика), използвана често в домакинството, осезаемо удря по бъбреците.

Розмаринът, известен със своите подмладяващи свойства, не се препоръчва по време на бременност, защото предизвиква съкращаване на матката, а това означава провокиране на преждевременно раждане.

Само една клонка от популярното напоследък растение салвия съдържа маса полезни вещества, но в големи количества трябва да се избягва.

8 причини, поради които е добре да „пиете” … ябълков оцет

Вижте някой от най-полезните билки за жени:

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook и станете наш приятел, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

За Lekuva.net – в-к „Доктор”

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *