Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Дали имам тумори на белия дроб?

Здравейте, уважаема редакция. Моля ви да публикувате повече информация за туморите на белия дроб и какви из­следвания се правят, за да се установи точният вид на тумора. Имам такива съмнения, но се страхувам да отида на лекар.

Калин Станчев – Сливен

Този вид тумори са най- често срещаните както в Западна Европа, така и у нас. Всяка година нови 4000 души се разболяват. Ракът на белия дроб засяга мъже­те около 6 пъти по-често от жените. Две трети от болните са били пушачи, а много от останалите също са вдишвали цигарен дим. Азбестът, Вече забра­нен 8 строителството, е друга причина за въз­никване на заболяването. Правилната диагноза е много важна за определяне на терапията, защото хистологичните типове рак на белите дробове са осем. Основно те са недребноклетъчен и дребноклетъчен, а лечебният подход при двете групи е коренно различен.

Най-често в България се среща т.нар. плоскоклетъчен (или спиноцелуларен) карцином – в около 39% от случаите. Дребноклетъчният бе­лодробен карцином не се оперира, той се лекува само с химиотерапия и лъчетерапия. Обратно, при недребноклетъчния, какъвто е и плоскокле- тъчният, онколозите се стремят да оперират тумора. Прилага се също и консервативно лечение – химио- и лъчетерапия.

Точната диагноза се поставя само след като под микроскоп се проучи частица от тумора. Поня­кога се прави гефрир. Това е експресно хистологично изследване на клетки по време на самата операция, което цели да ориентира хирурга още докато паци­ентът е на масата. Мето­дите за Вземане на биопсия от тумора са различни, но най-често се прилага фибробронхоскопия. С гъвкава тръбичка се прониква през трахеята и се стига до тумора. Манипулацията се извършва с местна упойка. След това патоморфолог изяснява диагнозата. С помощта на препарати за оцветяване на тъканите под микроскоп се определя хистологичният вид на тумора. За по-прецизно определяне на подвида се правят специфични изслед­вания – имунохистохимия. В последните години има и допълнителни генетични изследвания В специали­зирани лаборатории за т.нар. молекулярни марке­ри. Почти всички изслед­вания за белодробен рак се правят у нас в лаборато­риите на повечето големи болници.

КАК ПРОТИЧА ЛЕЧЕНИЕТО

Понякога пациентите са учудени, че полу­чават по-различно лечение от това на други с подобно страдание. Стандартите в онкологията са динамични, а химиотерапията новостите валят буквално всеки месец. При белодробния карцином лезиите понякога са близо до сърцето и пациентите се тревожат как ще премине опе­рацията. Тя наистина е рискова, но за да стигне до оператор и да стане ръководител на екип, гръдният хирург дълги години се квалифицира и усъвършенства уменията си. Данните от образната, ендоскопската и метаболитната диагно­стика помагат на хирурга предварително добре да планира как точно ще премине операцията. Има съвременни методики, които дават още по- голяма сигурност за пациента – автоматични ушиватели, ултразвуков и лазерен „скалпел“.

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook и станете наш приятел, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

За Lekuva.net – в-к „Доктор”

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *