Дали имам тумори на белия дроб?

Здравейте, уважаема редакция. Моля ви да публикувате повече информация за туморите на белия дроб и какви из­следвания се правят, за да се установи точният вид на тумора. Имам такива съмнения, но се страхувам да отида на лекар.

Калин Станчев – Сливен

Този вид тумори са най- често срещаните както в Западна Европа, така и у нас. Всяка година нови 4000 души се разболяват. Ракът на белия дроб засяга мъже­те около 6 пъти по-често от жените. Две трети от болните са били пушачи, а много от останалите също са вдишвали цигарен дим. Азбестът, Вече забра­нен 8 строителството, е друга причина за въз­никване на заболяването. Правилната диагноза е много важна за определяне на терапията, защото хистологичните типове рак на белите дробове са осем. Основно те са недребноклетъчен и дребноклетъчен, а лечебният подход при двете групи е коренно различен.

Най-често в България се среща т.нар. плоскоклетъчен (или спиноцелуларен) карцином – в около 39% от случаите. Дребноклетъчният бе­лодробен карцином не се оперира, той се лекува само с химиотерапия и лъчетерапия. Обратно, при недребноклетъчния, какъвто е и плоскокле- тъчният, онколозите се стремят да оперират тумора. Прилага се също и консервативно лечение – химио- и лъчетерапия.

Точната диагноза се поставя само след като под микроскоп се проучи частица от тумора. Поня­кога се прави гефрир. Това е експресно хистологично изследване на клетки по време на самата операция, което цели да ориентира хирурга още докато паци­ентът е на масата. Мето­дите за Вземане на биопсия от тумора са различни, но най-често се прилага фибробронхоскопия. С гъвкава тръбичка се прониква през трахеята и се стига до тумора. Манипулацията се извършва с местна упойка. След това патоморфолог изяснява диагнозата. С помощта на препарати за оцветяване на тъканите под микроскоп се определя хистологичният вид на тумора. За по-прецизно определяне на подвида се правят специфични изслед­вания – имунохистохимия. В последните години има и допълнителни генетични изследвания В специали­зирани лаборатории за т.нар. молекулярни марке­ри. Почти всички изслед­вания за белодробен рак се правят у нас в лаборато­риите на повечето големи болници.

КАК ПРОТИЧА ЛЕЧЕНИЕТО

Понякога пациентите са учудени, че полу­чават по-различно лечение от това на други с подобно страдание. Стандартите в онкологията са динамични, а химиотерапията новостите валят буквално всеки месец. При белодробния карцином лезиите понякога са близо до сърцето и пациентите се тревожат как ще премине опе­рацията. Тя наистина е рискова, но за да стигне до оператор и да стане ръководител на екип, гръдният хирург дълги години се квалифицира и усъвършенства уменията си. Данните от образната, ендоскопската и метаболитната диагно­стика помагат на хирурга предварително добре да планира как точно ще премине операцията. Има съвременни методики, които дават още по- голяма сигурност за пациента – автоматични ушиватели, ултразвуков и лазерен „скалпел“.

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook и станете наш приятел, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

За Lekuva.net – в-к „Доктор”

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *