Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Трябва ли да забравим за амалгамните пломби?

Наскоро прочетох, че амалгамните пломби имат много предим­ства пред съвременните. Защо тогава много зъболе­кари вече не ги използват?

Мария Методиева – София

В някои страни се води т.нар. амалгамна война за смяна на всички такива пломби с бели. В други обаче амалгамата се преоткрива като ма­териал заради въвежда­нето на нови, нетоксич­ни съставки в нея. Няма единно становище на лекарите относно амал­гамните пломби, защото освен многото си минуси те притежават качест­ва, несравними с тези на всички други пломби.

ЖИВАКЪТ В ТЯХ Е В МИНИМАЛНО КОЛИЧЕСТВО

Основните им минусиса:

  • токсичност на жи­вака;
  • неестетичност заради металния цвят на амалгамата и посивяването на зъбите и венците около тези пломби;
  • възможност за създаване и протичане на електрически ток в устата;
  • необходимост от отнемане на повече зъбна тъкан, да се за­държи такава пломба.

Според мен обаче, каза пред репортер на в. „Доктор“ д-р Пешев, с токсичността малко се спекулира, защото амал­гамата е най-токсична през първите часове и дни след поставянето й. Затова най-често не се налага подмяната на стара амалгамна плом­ба. Живакът наистина е токсичен, но в състава на амалгамните пломби в чист вид той е в мини­мално количество и в над 99 на сто от случаите е свързан с други метали в сплав. Живачните сплави не са така токсични. Друг проблем е сивият цвят на тези пломби, освен това ако в уста­та има и други метали от мостове, коронки и протези, може да се отчете протичането на електрически ток. Но той е толкова безо­биден, че представлява интерес само за физици и хипохондрици.

АПРОПО!    

Не пренебрегвайте непобедимите плюсове на старите познати амалгамни пломби: те са най-трайните, издържат над 20 години (за сравнение – белите траят само 5 години), а около тях кариесът рецидивира най-рядко. Те могат да се поставят върху леко влажен зъб и затова масово са ги слагали на деца. Не се изтриват с времето и не изтриват насрещния зъб. Могат да възстановят значителни разрушения на зъба. И не на последно място – те са по-евтини. Д-р Пешев съветва да не ги подменяте профилактично с бели, а само ако се налага. Защото всяка смяна на пломба означава отнемане и на зъбна тъкан. А няма материал, който да възстанови напълно изгубените тъкани.

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook и станете наш приятел, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

За Lekuva.net – в-к „Доктор”

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *