ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Д-р Стелиян Димитров: Профилактиката на зъбите е най-доброто решение!

  • Кариесите и парадонтитът са двата основни разболяващи фактори

Д-р Димитров е завършил дентална медицина в Пловдив през 2009 г. Квалификации: протезиране и естетични възстановявания. В момента работи като стоматолог в Хасково и още в три села: Каснаково, Златополе и Голямо Асеново.

Д-р Димитров каква е здравната култура на българите по отношение на грижите за устната кухина?

– Ние, българите за съжа­ление имаме ниска здравна култура. Отношението към зъбите е небрежно. Проблемът не е в безпаричието, с минимални средства, но ежедневно може да полагаме напълно достатъчни грижи за здравето на зъбите ни. Сякаш сме Свикнали винаги да изчакваме до последния момент, когато заболяването вече е в напреднал стадий. Не случайно е казано: „Профилактиката е най-доброто лечение“. Ако се вземат навреме мерки, ще се избегнат усложненията, а тогава и лечението е по-бързо. Още повече, че по Здравна каса все­ки българин има право на един профилактичен преглед и на две манипулации – вадене на зъб или пломбиране за една година.

– Всички възрастни хора рано или късно се сблъскват с проблема за протезирането…

При протезите има няколко основни момента. При наличието на липсващи зъби е най-добре веднага след изваждането им да се постави протезата. Из­чакването води до стопяване на костта. Протезата оказва натиск върху венците, стимулира кръвообращението. Протезите влияят добре и на останалите зъби, облекчават храненето и говора.

–          Протезирането поемали се от Здравната каса?

Поставянето на протезите не се поема от Здравната каса. Съюзът на българските стомато­лози прави постъпки, но засега предложението ни не е прието.

В Чехия например тази процедура се поема частично.

–          Кои са най-масовите и приемливи като цена проте­зи, които търсят вашите пациенти?

– Масово се поставя обикно­вената, плакова (пластмасова) протеза. На Запад тези протези са само временни конструкции. Поставят се, докато на пациента се направят имплантантите, за да се избегне дискомфортьт при хранене и общуване.

Но в България засега им­плантантите са много скъпи, дори недостъпни за пенсионе­рите, които най-вече се нуждаят от тях. Има и друг вид импланти – междинните (мини). Използват се най-вече за долната челюст, тъй като с тяхна помощ се по­стига по-добра задръжка и ус­тойчивост. Има и редица митове сред хората, които в определенимоменти може да предизвикат сериозни проблеми. Например, повечето българи смятат, че е по-добре да си извадят зъбите, вместо да ги лекуват. Няма зъби – няма проблеми!

Истината е, че за всеки зъб трябва да се борим. По този начин ще запазим обема на костта, ще може да се задържи протезата.стабилно, ще запазим и чувствителността си за натиск. И едно зъбче да има човек, там си слага хапката…

–          Много от възрастните хора се оплакват, че проте­зите разраняват венците им. неудобни им са… Защо се получава това и може ли да се поправят нещата?

– Разбира се, пациентите не трябва да приемат като необра­тим факта, че след изработването на протезата нещата не подлежат на промяна. Напротив, наранява­нията може да се избегнат с още няколко контролни прегледа при стоматолога, който е поставил протезите. Пациентите трябва да знаят, че има период на адапта­ция от около 40 дни, през който е нормално да има разраняване и дискомфорт. Налага се да се изчака този период. Но ако има рани и след това, задължително е да се направи консултация със стоматолог. Нещата не са непоправими. В редки случаи може да се окаже, че самата протеза не е изработена добре. Тогава, разбира се, се налага да се подмени с нова.

–          Кои са причините които най-често водят до загуба на зъби? Възрастта ли?

Възраст не е причина, а фактор. Причините се основно две: кариесът (когато не се лекува и се усложнява) и пародонтитът.

За Lekuva.net – в-к „Доктор”

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *