ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Поема ли се от Здравната каса лечението с радиохирургия?

Здравейте, имам сериозен проблем с носа и ако вечер не сложа по една кап­ка в двете ноздри, не мога да дишам изобщо през носа, и съответно не мога да спя. Хрема нямам, само набъб­ване на лигавицата. Прочетох, че в този случай се препоръчва радиохирургия. Какво представлява този ме­тод на лечение? Поема ли се от Здравната каса?

Диляна Тодорова – Варна

Радиохирургията е сравнително нов метод за лечение в България. Прилага се от около пет години у нас и досега резул­татите са много добри. Методът се състои в използва­нето на високочес­тотни вълни, които водят до свиване на тъканите, като се запазва функцията им. Използва се за свиване на носни конхи, на сливиците, как­то и за повдигане на мекото небце – при лечение на хъркане. Радиохирургията не се поема от НЗОК, но във вашия случай може да се мине през пътека нос-хроничен хипертрофичен ринит, така че един­ственото, което трябва да направи­те, е да си закупите самия апликатор за процедурата. Ма­нипулацията се из­вършва с местна или обща анестезия, за да не изпитва паци­ентът никакъв дискомфорт. Има носна тампонада за една вечер, която се сваля на следващия ден. Преди да се въведе радиохирургията, специалистите из­ползваха други мето­ди, като изрязване на конхите или електрокаутеризация, но и при двата метода се увреждаше функ­цията на конхите, а именно овлажняване, затопляне и самоочистване на носната кухина. При радиохи­рургията няма функ­ционално увреждане, което я прави ме­тод на избор както в България, така и по света.

ВНИМАНИЕ!

Препоръчваме ви да спрете използва­нето на носни капки, ако съдържат ксилометазолин, защото те допълни­телно ще влошат състоянието на конхите и ще ви доведат до зависимост.

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook и станете наш приятел, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

За Lekuva.net – в-к „Доктор”

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *