Витамин С + Цинк – мощна противовирусна защита за цели 3 месеца! 10% отстъпка!

Как да разбера дали имам диабет?

 Здравейте, през зимата прекарах сериозно пикочно-полово възпаление. Лекуващият ми лекар се опасяваше за увеличена кръвна захар и ми насрочи изследвания, тъй като често ходех по малка нужда и ми пресъхваше устата. Възможно ли е да имам начален стадий на диабет при положение, че кръвната ми захар е нормална?

Камен Йовчев – Пловдив

Вероятността за наличие на диабет при вас не е голяма. Понякога заболяването започва с кожно възпаление около поло­вите органи с упорит сърбеж, но не и като симптом за възпале­ние на пикочния мехур, какъвто е имало при вас. При диабета има често уриниране, но с голямо отделяне на урина от повишено осмотично налягане на захар­та, която бъбрекът не може да резорбира обратно. Неговата граница е до 10 ммол/л. Над нея тя остава в урината и задържа вода, което води до увеличена диуреза. При пикочно-полово възпаление количеството на урината не е повишено, но има често уриниране от самото възпаление, т.е. често ходене до тоалетна с отделяне на малко урина, обикновено болезнено и с парене. Това не е диабет. Съхне­не на устата при диабета има от загубата на вода, но в този случай болните изпиват до 5-6 литра и повече, за да компенси­рат жаждата. При възпаление на пикочния мехур няма такава жажда.

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook и станете наш приятел, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

За Lekuva.net – в-к „Доктор”

Внимание! Материалите в Лекува.нет може да се използват само с публикуване на активен линк към оригиналния текст!


Избрано за теб


Един коментар

  1. Моля можете ли да ми обясните,какви синдроми има диабета,освен,че ви съхне устата,друго какво има,как се познава диабета без да се взема кръвна захар за следване ?

Отговори

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *

*