Скритият диабет се проявява при тревоги

„Често ми прималява, особено преди обеда, към 11 часа. Изследваха ми захарта в кръвта и ми казаха, че е в нормата, нямам диабет. Но на мен ми прималява, и това е крайно неприятно. Какво да правя?“

При прималяване към обед трябва да се подозира скрит диабет. Медицинското му название е глюкозна нетолерантност. Самото прималяване се дължи на остри колебания в нивото на кръвната захар и появата на хипогликемия към обед. Щом няма съмнение за диабет, тя навярно е чисто физиологична, поради повишена мускулна активност и намален приток на глюкоза към тъканите. А може би и поради грешки в храненето. Какво да правите?

1. Избягвайте тревогите и стресовете! Те провокират хипогликемия и преминаване на скрития диабет в явен.

2. Във вашата храна трябва да има достатъчно животински белтъци, или поне растителни белтъци от соя. Яжте по 2 пъти седмично месо, най добре пилешко, или риба – поне 3 пъти. Включвайте към трапезата си зеленчуци като зеле, салати, ряпа. Яжте толкова често, колкото ви се иска, но не по-рядко от 5-6 пъти дневно.

3. Избягвайте захар и сладкиши, бял хляб, сладки безалкохолни напитки, кафе, шоколад.

4. Избягвайте алкохола. Той е „бързо гориво“, аналог на захарта.

5. Всеки ден вземайте витамини от група В, за да си поддържате черния дроб в добра форма. Най-подходящо е да използвате бирена мая.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *