Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Екзотичното киви доставя „живи“ витамини

Kивито е с малки плодове, притежаващи витаминен „заряд“ с огромна мощност! Във всеки такъв плод се съ­държат минимум 70 мг вита­мин С – дневната доза за под­държане на нормалната ра­бота на имунната система и за неутрализиране на вред­ното въздействие на свобод­ните радикали върху човека. Витамин С регулира процеси­те на обогатяване на клетките на нашия организъм с кисло­род, способства зарастване­то на рани и отговаря за „тонуса“ на съединителната тъ­кан.

Комплексните белтъчни съе­динения (ензимите), като съ­държащия се в кивито актинидин, изпълняват в организ­ма редица много важни фун­кции.

Те влияят върху процесите на съсирване на кръвта, отго­варят за отстраняването на отмрелите клетки и извежда нето на шлаките, а също спо­собстват смилането на мес­ната храна. При това, при по­ложение, че влиянието на ен­зимите, в това число попада­щите в организма с плодове те киви (или в по-концентриран вид на таблетки) върху здравето на човека все още не е напълно изследвано, в спортната медицина тези ве­щества вече са причислени към разряда на „тайното оръ­жие“ – твърде ефективно в борбата с всякакъв вид въз­паления, хематоми и вечните спътници на травмите – сини­ните. Ензими започнаха да се използват и при ревматич­ни заболявания като алтернатива на други противовъзпа­лителни средс­тва, които, по правило, прите­жават редица странични действия.

В плодовете на жълтото киви витамините и мине­ралните вещества са тол­кова, колкото и в негови­те събратя със зелен плод, но ензимите са зна­чително по-малко. Именно поради тази причина в съста­ва на мюслито е включено из­ключително кивито с жълт плод. Ензимите, съдържащи се в големи количества в зе­лените плодове разграждат белтъчните съединения в млечните продукти, в резул­тат от което млякото при до­бавяне в мюслито се пресича и придобива нагарчащ вкус. Това може да се избегне, ка­то кивито се подложи на тер­мична обработка, но при това ценността на прес­ния продукт намалява. За­това плодовете киви (не­зависимо от цвета им) се .употребяват в храната главно в пресен вид или се добавят към готовите храни непосредствено преди те да бъдат подне­сени на масата.

Миникиви – почувствайте разликата!

На плодовете с гладка кора като миникиви (за разлика от „мъхестите“ едроплодни), можем да се радваме, като ги бе­рем направо от храста. Освен това за развъжда­ нето на такива сортове като „Weiki“ или „Issai“, които са самоопрашващи се, няма да се наложи да се грижим за наличието на мъжки растения в гра­дината. Плодовете от те­зи сортове с размер на цариградско грозде имат лек анасонов аромат и в сравнение с тези с едрия плод съдържат два пъти повече калций, необхо­дим за укрепване на кос­тната тъкан и един път и половина повече калий, отговарящ за баланса на течностите на клетъчно ниво.

Кивито се бере зелено, когато все още е твърдо като камък. За да стане подходящо за консумация, то трябва да престои в помещение поне две-три седмици.

Повишава имунитета, подобрява обмяната на веществата, помага да се справим с алергията – и това не е всичко, заради което толкова много се цени кивито.

 

 

 

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *