Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

При тежко навяхване на глезена, трябва да се постави шина

Здравейте, преди месец си изкълчих глезена (ка­заха ми, че имам „дисторцио гравис“, макар че не разбрах какво всъщност означава това). Интересува ме колко време трае рехабилитационният период и ако можете да ми препо­ръчате подходяща за моя случай глезенка (ортеза или стабилизатор), с които бих могла активно да спортувам в близко бъдеще. Благодаря предварително за отделено­то време.

Недялка Тончева – Пловдив

„Дисторцио“ означа­ва буквално „извъртане, изкривяване, навяхване“, а втората дума „зравис“ означава „тежко“. Всъщ­ност вие имате тежко навяхване. Основната част от лечението е обез­движването на ставата. Ако наистина е било теж­ко навяхване, трябвало е да го шинират – без гипс. Можете да го направите и сами, като пристегне­те глезена с ластичен бинт от възглавничките под пръстите до поне 15-20 см над глезена. Ако има подутина, трябвало е да слагате студено. Ако при навяхването са скъсани кръвоносни съдо­ве – появила се е синина или вече синьо-виолетово петно, купете си от аптеката троксевазин и втривайте в кожата, без да натискате. Рехабилитационният период зависи от тежестта на травмата, но не е по-мал­ко от 15-20 дни. Болката ще се запази дълго. Може да защитите глезена си със специална глезенка – купува се от санитар­ните магазини. Тя е пред­назначена за спортисти с натоварване на стъпа­лото и глезена. При този вид еластична „шина“, петата остава свободна и може да се пристъпва без проблем, но глезенът е здраво стегнат, без да е болезнено. Докато има­те силна болка, ходете с бастун, той подкрепя здравия крак, защото натоварването ще пада върху него, дори да не ис­кате. Можем да ви пред­ложим и едно много леко упражнение за раздвижва­не: седнете на стол и с травмираното стъпало търкаляй­те напред-назад бутилка, без да пресилвате крака, докъ­дето ви позволява да го правите безболезнено. Постепенно с всеки след­ващ ден увеличавайте натиска. Когато болката съвсем намалее, напъл­нете бутилката с вода и продължете поне още седмица да търкаляте.

Ако е минал вече един месец от травмата, трябва да ви види отно­во ортопед и да ви пре­поръча физиотерапия. Тя не може да се назначи от разстояние.

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook и станете наш приятел, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

За Lekuva.net – в-к „Доктор”

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *