Начало / Здравословен живот / Здравето след 50 / Как да не „пенсионираме” сърцето


Как да не „пенсионираме” сърцето

Оказва се, че алтер­нативата на хапчетата за сърце се прода­ва на рафтове­те в магазини­те.

Риба, плодове, салата с домати и краставици и зехтин, чесън, червено вино, бадеми и черен шоколад са състав­ките на тази “полидиета”, с която можете да намалите риска от сър­дечносъдови заболявания със 75%, особено ако сте над 50 годи­ни.

Учени от Холандия представиха наскоро изследванията си върху основните хранителни продукти и според тях тези 6 храни най-много помагат за профилактиката на сърдечносъдовите заболявания.

Червеното вино намалява с 32% риска от заболяване на кръвонос­ните съдове, но ако се пие само по една чаша на ден. Шоколадът, както плодовете и зеленчуците, намаляват артериалното наляга­не. Рибата намалява риска от ин­фаркт с 14%, ако се консумира два пъти в седмицата. Чесънът и бадемите намаляват нивото на холестерола. Тези проценти са изчислени на базата на проучване, направено сред 5200 души в продължение на близо половин век.

Специалистите препоръчват дие­тата не само защото е полезна, а и сравнително евтина.

Все пак, има някои странични неприятни ефекти – съобразявай­те се с яденето на чесън, ако ще излизате на романтична вечеря, и с шофирането, като пиете вино.

Към тези храни могат, естестве­но, да се прибавят и други, за кои­то се знае, че са полезни за сър­цето – сушени плодове, зърнени закуски.

 

 

 

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

Оценете статията
Оценка от гласували

Внимание! Материалите в Лекува.нет може да се използват само с публикуване на активен линк към оригиналния текст!

Отговори

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *

*

Избрано за теб