Какво представлява шизотипното разстройство на личността?

Здравейте, моля да публикувате повече информация за шизотипното разстройство на личността. Това вид шизофрения ли е? Каква е най-ефективната терапия при това заболяване?

Камен Димитров – Бургас

На въпросите на читателя ни от­говаря д-р Петър Николов:

Има много хора, които могат да бъдат описани като странни или ексцентрични. Те живеят в свой собствен свят, а стран­ностите им могат да причинят шизотипно разстройство на личността – състояние, което често се бърка с шизофренията и всъщност има само няколко прилики с нея. Този вид психично разстройство обикновено кара хората да се откъснат от реалността. Те обаче не получават халюцинации и не губят напълно връзка с реално случващото се, както страдащите от шизофрения.

Симптомите засягат хората по раз­личен начин. Те започват от началото на зрелостта и се изразяват в по-особен начин на мислене, поведение, вяра в необикновени сили, параноични идеи, липса на близки приятели, упоритост, тревожност в обкръжението на много хора, липса на емоции. Шизотипното разстройство на личността се лекува с дългосрочна психотерапия и медика­менти, които облекчават симптомите. Точната причина, която предизвиква появата му, не е ясна. Близо половината от хората, които страдат от състоянието, са засегнати и от депресия.

Параноидно-личностното разстрой­ство често се среща заедно с шизотипно разстройство на личността. То се ха­рактеризира с недоверие и подозрение към останалите. Хората, страдащи от състоянието, смятат, че всеки иска да ги използва или да им навреди по някакъв начин. Те срещат трудности при отноше­нията си с близките хора.

ВНИМАНИЕ!

Шизотипно разстройство на ли­чността се появява по-често при тези, които имат страдащи от шизофре­ния в семейството си. Днес състояни­ето засяга 8% от населението, като е по-разпространено сред мъжете.

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook и станете наш приятел, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

За Lekuva.net – в-к „Доктор”

Оценете статията
Оценка 0 от 0 гласували

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Разглеждайки този уебсайт, вие се съгласявате с използването на бисквитки.