Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Контрасти в здравеопазването: Докога докторите ще ни мотаят с часове?

Вечерта към 18 часа потърсих помощ в Спе­шен център-Враца за съ­пругата си; която беше паднала същия ден. Имах съмнение за счупена ръка в областта на китката, защото много я болеше и беше се получил голям оток. Здравно оси­гурена е без прекъснати здравноосигурителни вноски, което в случая не знам дали е от значение.

Просто исках да бъде прегледана от лекар, евентулно рентгенова снимка да се направи и да се приложено обходимото лечение-гипсиране, обез­движване или каквото е необходимо. При такива случаи предполагам, че трябва да потърся личен лекар, но беше събота вечер и отидох в Спешен център. Попълниха ни амбулаторен лист и ни казаха да чакаме. Оста­нахме да чакаме.

След нас дойде млад: мъж с много силни болки и стягания в сърдечна­та област. Попълниха му лист и му казаха да чака. Беше му лошо и му направихме място да седне. Имаше и други хора с оплаквания, които бяха преди нас. Чакаха и те. Мина час и половина. Хората от регистра­турата си тръгнаха и ни казаха, че трябва да чакаме. Явно им беше свършило работното време – след 19.30 ч. няма регистратура. Започна­ха да се сменят лекари. Едни излизаха, други ид­ваха. Към пациентите ни­какво внимание. Никой от присъстващите до това време не беше извикан, нито прегледан.

Минаваше вече 20 часа. Нищо. Натиснахме звънеца да излезе някой поне да ни каже дали ще бъдем приети за преглед. Показа се млада лекарка на вратата и ни попита какво искаме. Казах й, че трябва някой да прегледа съпругата ми, може би ортопед, за да установи дали има счупване, и че сме здравно осигурени. Отговорът беше: „Здрав­ните осигуровки не ни вършат работа, тъй като не взимаме нищо от Здравната каса. Отивай­те да си търсите личния лекар, той затова взема повече от хиляда лева на месец. А ако много бърза­те, потърсете си други лекари в частни кабине­ти.“ Нашият личен лекар е Румен Митов, който е много добър специалист и винаги ни е обръщал нужното внимание, ко­гато сме го посещавали. Увери ни, че има сключен договор със Спешен цен­тър да поемат неговите пациенти в празници и почивни дни. Зад мен, жена, която чакаше пре­ди нас, помоли, ако може да я прегледа вътрешен лекар. Отговорът беше: „Госпожо, това да не е въ­трешен кабинет – тук е Спешен център. Като ви гледам, вие не сте толко­ва болни и не се нуждаете от спешна помощ.“

В същия момент, до­като още беше отворена вратата, дойде възрас­тен мъж видимо уплашен. Той помоли, ако може да видят крака му, защото се съмнява, че го е уха­пал кърлеж и започва да чувства изтръпване на крака.

Отговорът на лекар­ката беше, че вътре има двама пациенти на сис­теми и ако толкова на­стоява да отиде да легне при тях. Ако ли пък не, да чака – не бил спешен! Човекът си излезе видимо объркан какво да прави.

Минаваше 20.30 часа. Излязохме и ние. Отидо­хме до съседната частна болница, където извикаха ортопед. След час той дойде и гипсира ръката, за което му благодарим.

Лекарката от Спешен център нямаше бадж на престилката с изписано име и не пожела да го каже, след като я попи­тах за него. Само затво­ри вратата пред всички пациенти. Докога ще продължава това?

Димитър Николов – Враца

Контрасти в здравеопазването: Ако не платите, баща ви ще седи няколко месеца в гипсово корито!

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook и станете наш приятел, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

За Lekuva.net – в-к „Доктор”

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *